De eldre har endelig fått sitt eget tilbud ved Bjørgen. Timen 65+ består av god oppvarming og styrketrening spesielt beregnet på å styrke kroppen i daglige gjøremål. En annen nyhet er bevegelighetstrening, som baserer seg på yin-yoga. Selv om treningen er for folk i alle aldre, egner den seg godt for eldre. Bevegelighetstrening forebygger skader, samtidig som det øker prestasjonsnivået ditt hvis du holder på med idrett, forklarer instruktør Emma Endal Hansen.

– Dette er en treningsform hvor alle har stort utbytte uansett nivå, og hvor ingen trenger å sammenligne seg. For dem som er eldre, kan det være så enkelt som at man klarer å være selvhjulpen i det daglige, forklarer hun.

Investering i egen helse

En av dem som trofast møter opp er Olaug Wold Ree (71). Hun trener både ved Bjørgen og er med på seniordans en gang i uka. Hun har alltid vært en aktiv dame, og har blant annet vært gymlærer i mer enn 30 år. Likevel synes hun bevegelighetstreningen tilfører noe helt nytt.

– Det er en investering i både fysisk og mental helse. Det gir bedre bevegelighet og myker opp kroppen, mens den behagelige musikken gir ro og avslapping. Dette er en trening som flere eldre burde vært med på, understreker Olaug.

Hun er også med på styrketreningen. Begge deler bedrer både balanse og koordinasjon, og passer godt også for dem som ikke har trent før, mener hun. Hun fremhever også det sosiale.

– Det er rett og slett herlig å være her. Og instruktørene kan virkelig jobben sin. Kristin og Emma utstråler en stor trygghet, og jeg stoler fullt og fast på dem. Jeg har alltid fått god hjelp når jeg trenger det, smiler Olaug.

Jorunn Haugen (69) er med for første gang, men hun er fast gjest på styrketrening på torsdagene, noe hun har hatt stort utbytte av.

– Dette frister absolutt til gjentagelse! Det var veldig behagelig, og noe jeg tror alle kan få til.

Instruktør Emma kunne ikke vært mer enig. Selv er hun helt fri for ryggplagene som fulgte henne gjennom mange år, etter at hun begynte med bevegelighetstrening.

– Det er en rolig treningsform som passer for alle. Om du har vondt et sted, kan øvelsene tilpasses. Det er ikke vanskelig, og man får god veiledning underveis.

Funksjonell styrketrening

På torsdagens styrketrening varmer damene opp med zumba. Emma byr på både heftig musikk og hofterulling som ikke bare løser opp stemningen, men også vinterkalde kropper. Latteren sitter løst, og damene er snart klar for en effektiv styrketreningsøkt med Kristin. Knebøy er først ut.

– Knebøy er kanskje den mest funksjonelle øvelsen vi kan gjøre, vi bøyer knærne mange ganger i løpet av dagen. Ved å stramme magemusklene får vi trent kjernemuskulaturen, noe som er avgjørende for at vi skal klare å holde oss oppreist på glattisen, forklarer Kristin mens hun grundig demonstrerer.

Les også: Åpnet nytt treningssenter

Alle øvelsene gjennomgås og forklares, og hvis noen trenger hjelp, får de det. Det dreier seg om å styrke kjernemuskulaturen som vi trenger i daglige gjøremål. Den er avgjørende for både balanse og koordinasjon.

– Jo eldre vi blir, jo viktigere er det å trene styrke. Blant annet øker det bentettheten og minsker sjansen for benbrudd, påpeker Kristin.

Etter en grundig uttøying samles alle til rykende ferske vafler, en god kopp kaffe og trivelig samtale. Praten går ivrig rundt bordet. Ingeborg Snøfugl (72) og Solveig Rogstad (76) har begge vært med siden styrketreningen startet. Og det kommer de til å fortsette med.

– Hvor mange treningssentre varter opp med kaffe og vafler etter trening? Det er et flott og sosialt tilbud vi virkelig vil anbefale til alle, smiler Ingeborg.

– Vi kommer tilbake igjen og igjen, samtykker Solveig.

– Kristin er utrolig dyktig, og god til å hjelpe oss underveis. Det er dessuten en artig gjeng å trene sammen med.

For Ingeborg har tilbudet vært avgjørende for å få tilbake styrken etter en hjerteoperasjon. Hun får stadig større glede og utbytte av treningen.

– Her er det lav terskel og god stemning. Det er ikke skummelt! Flere av oss har aldri trent på et treningssenter før, så det er bare for alle å bli med, smiler damene.

SOSIALT: De som trener på Bjørgen vet at det er et trivelig sted å være. Etter styrketreningen 65+ samles deltakerne til vafler, kaffe og en hyggelig prat.