Mange husker Windstad som journalist i Trønderbladet, og særlig kanskje folk fra Midtre Gauldal. Windstad jobbet på lokalkontoret på Støren i flere år, før han sluttet i jobben i 2009.

Sikker på å dø

Det var onsdag i forrige uke, at Windstad og flere andre journalister og menneskerettighetsaktivister ble angrepet i Ingusjetia, rett ved grensen til Tsjetsjenia.

Les også: Tidligere journalist i Trønderbladet angrepet

Øystein Windstad har fortalt norske medier at han var sikker på at han kom til å dø i angrepet. Det gikk heldigvis ikke slik, og fredag var han tilbake i Norge og hos sin kone.

- Fantastiske opplevelser i Trønderbladet

Windstad har tatt seg tid til å svare på spørsmål også fra Trønderbladet, i det han beskriver som en litt travel tid etter angrepet.

– Det var heilt ubeskrivelig deilig å våkne hjemme i trygge, stille, rolige Norge, ved siden av min veldig sterke og uknekkelige kone, skriver Windstad på melding.

– Savner du å jobbe i fredelige Trønderbladet på slike dager?

– Jeg savner så klart sindige, fredfulle og naturskjønne Gauldalsregionen i slike stunder. Jeg hadde noen fantastiske opplevelser som journalist i Trønderbladet. Jeg møtte mange sterke, flotte mennesker som jeg holder kontakt med den dag i dag. Naturen er forresten noe som jeg også tenker på. Alle reportasjeturene på reinsjakt og rypejakt, eller laksefiske, skriver han.

Vil reise tilbake

Windstad skriver at han ikke har blitt skremt fra å drive kritisk journalistikk, etter opplevelsen.

– Heller tvert imot. Jeg kommer til å reise tilbake til Tsjetsjenia, før eller senere.

Windstad har blant annet skrevet om asylsøkere til Norge, som ble torturert og drept etter de fikk avslag og ble sendt hjem til Tsjetsjenia. Han og redaktøren av magasinet Ny Tid, som han frilanser for, har sagt at de tror tsjetsjenske myndigheter sto bak angrepet på bussen Windstad og de andre befant seg i Ingusjetia.

Etter Trønderbladet

Windstad har gjort mye siden han sluttet i Trønderbladet i 2009. Han begynte på studier i statsvitenskap, og holder nå på med en mastergrad i undersøkende journalistikk og dokumentar. Han jobbet i både P4 og P5, før han høsten 2014 startet i NRK på Marienlyst. Nå er han frilanser for Ny Tid og NRK, parallelt med masteroppgaveskriving.

– Jeg har gifta meg også, det er viktig å få med, skriver han.

Han skriver at det var tanken på kona som gjorde at han hoppet ut av bussen, noe som sannsynlig berget livet hans.

– Wojoud Mejalli, mi sterke, smarte, vakre og fantastiske kone!