10 av 200 har underskrevet avtalen med Trondheim kommune om Metrovann, og styringsgruppa for Metrovann mener de ikke vil lykkes med videre forhandlinger. Alternativet er ekspropriasjon, mener Trondheim kommune. Bystyret har allerede vedtatt at de skal søke Fylkesmannen om at det skal brukes tvang overfor grunneierne langs Benna og Grøtvatnet.

Et enstemmig Melhus formannskap mener derimot at Trondheim kommune ikke har anstrengt seg nok for å få avtalene i havn.

Omdømmet

- Vi kan ikke ha 190 ekspropriasjoner, sa Jorid Jagtøyen (Sp) da formannskapet i dag tirsdag drøftet saken.

Ordføreren sa at det handler om omdømmet til Metrovann, og de to kommunene som samarbeider om reservevann.

Punktene om gjenoppbygging etter brann og dekning av merutgifter med avløpsanlegg for dem som omfattes av Metrovann ved Benna og Grøtvatnet, veier tungt for grunneierne.

- Sannsynligheten for brann er liten. Det handler om tryggheten, sa Jagtøyen.

Mikal Kvaal (H) reiste spørsmålet om et 20-talls husstander ofres på Metrovanns alter.

Enstemmighet

Både Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti var i starten av debatten kritisk til å være med på at det skal anmodes om fortsatte forhandlinger. Etter gruppemøte valgte de å slutte seg til forslaget fra Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet der det blant annet heter at det er svært viktig å unngå ekspropriasjon. Melhus kommunestyrets tidligere vedtak om at det skal tillates gjenoppbygging etter brann om det ikke fører til økt miljøbelastning, skal fortsatt stå ved lag, mener formannskapet.

Fylkesmannen avgjør om Trondheim kommune som blir vannverkseier, kan ta i bruk ekspropriasjon.