Det var 26. september det var en dødsulykke i Furukollen pukkverk på Støren. En mann i 30-årene ble dratt inn i en sorteringsmaskin og mistet livet. Mannen var innleid av Winsnes Maskin & Transport og jobbet alene i pukkverket.

Brukte ikke beskyttelsesdeksel

Ifølge NRK Trøndelag skriver Arbeidstilsynet at Winsnes Maskin & Transport kunne forhindret ulykken ved å bruke deksel over de bevegelige delene. I et vitneavhør med en av de ansatte kommer det fram at dekselet ikke var på fordi sorteringsmaskinen da går tett, og må stoppes for å rengjøres.

Les også: Bruksforbud for anleggsmaskinen

«Slik Arbeidstilsynet vurderer utsagnet tyder det på at et påmontert deksel vil koste virksomheten både tid og penger og at de derfor har prioritert lønnsomhet, effektivitet og tid fremfor sikkerheten til arbeidstakerne.»

- Gjenstår å se

Det er i en midlertidig uttalelse til politiet at Arbeidstilsynet skriver dette. Uttalelsen er unntatt offentligheten, og når de ble konfrontert med saken trakk Arbeidstilsynet NRKs innsynsrett i dokumentet. I et intervju med NRK er regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet mye forsiktigere enn det tilsynet har skrevet i uttalelsen.

– Det gjenstår å se om arbeidsgiver er å laste for ulykken. Der er vi ikke ennå. Etterforskningen pågår fortsatt, sier han.

Visste ikke at dekslet manglet

Styreleder Arne Winsnes i Winsnes Maskin & Transport reagerer sterkt på at Arbeidstilsynet sier de har prioritert lønnsomhet foran sikkerheten til de ansatte. Han hevder dekslet ikke var påmontert da de kjøpte maskinen brukt, at de har mange deler til maskinen liggende, og at han ikke visste at dekslet var borte.

Les mer: Kriseteamet støtter ulykkesbedriften

Ifølge produsenten av sorteringsmaskinen, Sandvik Norge AS, kommer det tydelig fram av brukermanualen at beskyttelsesgitteret skal være påmontert når maskinen er i bruk. Winsnes mener praksisen er annerledes i Norge.

– Det er et mye våtere og kaldere klima her, slik at massene må få dette rett ned på bakken og ikke bygge seg opp bak et deksel, sier Winsnes til NRK Trøndelag. Selskapet på Støren mottok en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet 24. oktober, og den er mye mildere enn notatet til politiet. Winsnes mener tilsynsrapporten ikke påpeker graverende forhold.