I fjor ble det født mellom 25 og 30 barn av foreldre i Soknedal. Barnetallene øker, og i løpet av fem år har antall barn i barnehagen blitt fordoblet. De tre mødrene Mariann, Anneli og Eva Karin mener det er lagt ekstra godt til rette for trivsel og praktiske forhold for barnefamilier. Dette oppgir de som årsaker til at mange flytter tilbake og at de sjøl velger å bo i Soknedal med små barn:

  • Fint å bo nært familien.

  • Godt samhold og trivsel med å bo på bygda.

  • Stedbundne ektemenn.

  • Ny barnehage med god plass.

  • Godt skolemiljø og nødvendige tilbud i nærheten.

  • Tett på naturen.

  • Finner seg jobb ganske greit, og er innstilt på å kjøre et stykke.

Kjente ikke så mange

Eva Karin Halseth kommer fra Hauka, og har slått seg ned i Soknedal. Hun er 23 år, og arbeider i barnehagen i Soknedal.

– Mange av mine venner har flyttet ut, men jeg hører om flere som vil tilbake. Jeg trives godt i Soknedal, og vil fortsette å bo her. Jeg hadde ikke så mange kjente da jeg flyttet hit, men det er lett å komme i kontakt med andre, særlig når vi har små barn, sier Eva Karin.

Anneli Berg Aasenhus er oppvokst på Kvål, og har flyttet mot strømmen.

– Mannen min hadde odel på gård, og sånn kom jeg hit. Men jeg trives veldig godt i Soknedal. Mange av oss med småbarn har foreldre som bor i Soknedal, og det er jo et pluss. Jeg kjenner mange som har flyttet tilbake.

– Hvor lett er det å få seg jobb?

– Vi som bor på bygda er vant til å kjøre, så det er ikke noe problem. De fleste ser ikke mørkt på å pendle til Trondheim heller. Fordelene med å bo på bygda oppveier det å kjøre et stykke, sier Anneli, som er lærer på Støren.

Barnehage er viktig

Hun trekker fram den nye barnehagen i Soknedal som en viktig tilrettelegging. Den ble åpnet høsten 2015, på samme område som barneskolen.

– Den nye barnehagen er veldig fin. Det oppleves som luksus for oss som har unger der. Samarbeidet mellom barnehage og skole er også viktig. Som småbarnsmødre har vi kultur for å treffes her i Soknedal, og det betyr mye for trivsel og foreldresamarbeid i barnehagen, sier Anneli.

Hun tok initiativ til ei barselgruppe som har møttes jevnlig siden i fjor. Der har de vært 17 småbarnsmødre på det meste.

– Det er godt å bo på bygda, for inkludering og samhold er mye bedre, sier hun.

– Er det noe som begrenser mulighetene i Soknedal?

– Jeg synes det legges ut for lite tomter og hus for salg. Dette kunne ha gjort Soknedal enda mer attraktiv, sier Anneli.

Fine turmuligheter

Mariann Sunnset kommer fra Ler, og har slått seg ned i Soknedal. Hun kjører til Melhus på jobb, i en barnehage der.

– Jeg fortsetter gjerne å bo i Soknedal. Det har vært lett å bli kjent med andre, blant annet gjennom barselgruppa. Her bor vi nært naturen og fine turmuligheter. Jeg skulle gjerne ha tatt flere turer på ski mens det ennå er vinter, men gubben mener det er nok nå, smiler Mariann.

Fra høsten blir det 83 barn i barnehagen i Soknedal. Aldri før har det vært så mange. Men det er god plass, for barnehagen har utvidet, og øker bemanninga med 2,8 årsverk.

NETTOPP VÅKNET: Eva Karin Halseth med datteren Liv Esther.
MYE SPENNENDE: Ellie og Martin trives godt på golvet.