For fjerde år på rad er det registrert en nedgang igaupebestanden i Norge, viser en ny rapport fra Rovdata.

Det er i år registrert 59 familiegrupper av gaupe innenforlandets grenser, og dette er ti færre enn i fjor.

Jakter bjørn i Budal

Tre hannulver i Midt-Norge

Størst reduksjon i Sørøst- og Midt-Norge

Den største nedgangen i gaupebestanden sammenlignet med i fjor, er registrert irovviltregion seks, som består av trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, ogrovviltregion fire, som er Østfold, Oslo og Akershus. I region seks er detpåvist seks færre familiegrupper, og i region fire er det påvist fire færre familiegruppersammenlignet med i fjor.

Med unntak av region fire, region fem (Hedmark), og region sju (Nordland),ligger alle forvaltningsregionene likevel med vedtatte bestandsmål over målsettingen,når man beregner hvor mange gaupefamilier som er registrert i snitt i regionenede tre siste årene.

350 gauper i landet

En familiegruppe består av ei hunngaupe med en eller flereunger. Ut fra antallet familiegrupper blir det hvert år beregnet hvor mangegauper som lever i landet.

– Årets 59 gaupefamilier som er registrert tilsvarer cirka 350individer, og det er en nedgang på omtrent 50 gauper sammenlignet med i fjor. Stortingethar bestemt at det skal være 65 familiegrupper av gaupe i Norge hvert år.Bestanden er nå på nasjonal basis mindre enn bestandsmålet for første gang påmange år, og hovedårsaken til nedgangen er at det er felt mange gauper påkvotejakt de siste årene, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Gaupebestanden har gradvis gått ned hvert år siden 2009, da detble registrert 92 familiegrupper innenfor Norges grenser. I 2010, 2011 og 2012ble det registrert henholdsvis 80, 74 og 69 familiegrupper av gaupe i landet.

Færre gauper enn prognosen

I 2011 utviklet forskere fra Norge og Sverige en modell somberegner hvordan gaupebestanden trolig vil utvikle seg framover i tid, ut frakunnskap om antallet familiegrupper og hvor mange voksne hunngauper som fellesunder jakta. Modellen er skapt ved å kombinere mange års kunnskap fraovervåking og forskning på gaupe i Skandinavia.

Prognosene for i år var på cirka 70 familiegrupper på landsbasisfør jakt i 2013, mens resultatet ble 59 familiegrupper.

– Årsaken til overestimatet kan for eksempel være en tilfeldigvariasjon i andelen hunngauper som fikk fram unger i fjor eller at overvåkingenikke har fanget opp alle familiegruppene, sier Kjørstad.

På grunn av endringene i metodikken, som følge av samarbeidetmed Sverige, er det foreløpig ikke utarbeidet prognoser for bestandensutvikling til neste år.

Gaupespor ved Furukollen på Støren

Mistet gaupejakta like før jaktstart