For 30 år siden var det mange bønder som hogg tømmer sjøl. Da måtte de på kurs hver vinter for å lære hvordan tømmerstokken skulle kappes best mulig ut fra sesongens priser. Riktig lengde på stokken var viktig for å få god betaling, og den som kappet måtte ta hensyn til avsmalning, krok, kvalitetsfeil og andre forhold. I dag skjer mye av denne registreringa i hogstmaskina, som kapper automatisk etter innlagte data.

I Melhus kommune var det tre faste ingredienser på slike kappekurs. Det var bålkjelen, Erling Bredesen og Jostein Glesåen. I flere tiår deltok de på slike kurs, og var godt kjent blant skogbrukere «ute i felten». Jostein var kommunens skogbrukssjef, mens Erling var ansatt som skogbruksleder i bøndenes eget skogeiersamvirke. Det ble holdt kurs i mange bygder rundt omkring i kommunen.

Bildet vi har hentet fram fra arkivet i dag er tatt i 1983. Journalist Harald Langås har hjulpet oss med mange navn. Men fortsatt mangler to.

SISTE: Flere lesere har gitt oss navn på de to vi manglet navn på. Gutten foran er Lars Ole Busklein. Og det er Iver Horgmo som står helt til venstre på bidet, delvis skjult.

Bruk gjerne vår nettadresse for flere opplysninger: tronderbladet@tronderbladet.no