Q-tips og mobiler

Det verste som havner i do er våtservietter og Q-tips. Det blir også funnet mobiler i rensesystemet, forklarer de i Melhus teknisk. De viste et kart over rørsystemet på Hovin skole, der vistes også kumlokkene og Melhuskrokene, som er en versjon av brannhydranter. Et slikt kart har også brannmennene for raskt å finne disse Melhuskrokene. I dag bruker husholdningene med kommunalt vann i Melhus Jonsvatnet, fordi det er hoppekreps i Benna. I vannbehandlingssystemet brukte de klor for å fjerne de minste bakteriene.

PÅ RENSEANLEGGET: John Olav Konstad på teknisk i Melhus kommune leste om elevens forskningsprosjekt i First Lego League og var imponert, så han inviterte oss til renseanlegget ved Benna for å høre om forskningen samt at de forklarte elevene om vannforsyning og forurensning.

Elevenes idé

Det er så rent vann i Benna, at det ikke må renses så mye. Derfor er det en ekstra plass til utbygging av rensesystemet i tilfelle det skulle bli veldig urent vann. Etter en presentasjon fra begge parter, ble det rundstykker og saft på alle til stede. Lego league-elevene fra Hovin syntes dette var et interessant besøk og er glade for at de syntes det var en bra idé om løsningen de hadde under forskningen i First Lego League.

Melhus teknisk er også enig om at denne ideen vil spare mye penger og vann. En normal familie i Melhus (2 store og 2 små) bruker 0,5 kubikkliter vann om dagen som blir 180 kubikkliter i året. Elevenes løsning med GVD (Gråvann i do) kan hjelpe mange steder som har vannmangel, mener både hovingjengen og de fra Melhus teknisk.

Skrevet av Arnstein E. Moen og Stine Bakken, Hovin skole