Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) åpnet fredag minikraftverk i Singsås.

Det ble feiret stort da kranene ble skrudd på for drift av det nye kraftverket i Herjåa. Olje- og energiminister Ola Borten Moe foretok åpninga. Mange interesserte fra bygda kom, og det ble feiret med bløtkake og kaffe.

17 år har gått siden planlegginga startet, og grunneierne måtte langt ned på ønskelista for plassering. De to store fossene i Herjåa kunne ikke røres, men ovenfor Høyfossen fikk de til et anlegg med 56 meter fall.

 Vil ha flere

Ola Borten Moe gratulerte, og sa at minikraftverket faller perfekt inn i regjeringas planer for økt strømproduksjon.

- Vi håper å realisere mange små kraftverk over hele landet. Vi trenger mer fornybar energi, og det er fint å se at det er mulig å etablere et så fint anlegg i ei sideelv til Gaula, sa Ola Borten Moe.

Gunnar Hermo er styreleder i Herjåa Kraft AS, og syntes dette var en merkedag for Singsås og hele dalføret.

Lang tradisjon

Hermo lysverk i Herjåfossen for 80 år siden. Dagens anlegg er en videreføring av tradisjonene med strømproduksjon. At vi har greid å få til dagens anlegg uten protester fra verneinteressene er bare helt fantastisk, sa han, og har støtte av de fem andre grunneierne, som sammen dannet Herjåa Kraft AS.

En generator på 325 kW har vært i prøvedrift siden juli i år. Årsproduksjonen er beregnet til 1,5 millioner kilowattimer i året. Dette er strøm til 75 husstander. All strømmen går inn på nettet til Gauldal Energi. Kostnadene med kraftverket har vært rundt 6,7 millioner kroner.

Les mer i papiravisa

SNORKLIPP: Statsråd Ola Borten Moe står klar med saksa.