Rettssaken etter dødsbrannen i mai 2015 hos Trondheim Bil-Demontering på Øysand, startet opp igjen i dag. Den ble stoppet av dommer Ole Ingar Ødegård i mars.

I rettssalen sitter pårørende til Leif Høvik som døde av skadene han pådro seg i den eksplosjonsartede brannen og til de to hardt skadde. En lagmannsrettssal i Trondheim tinghus er tatt i bruk for å gi bedre plass til publikum.

Aktor er Aage Sliper Midling, mens Frode Wisth er forsvarer for daglig leder Belinda Skibnes Ramberg som nekter straffeskyld. Forsvarer Wisth sier i retten at Belinda Skibnes Ramberg vil den erstatningssum hun mener er riktig uten å ta på seg skyld.

I dag tirsdag skal flere vitne, og det kommer også en ansatt fra Gauldal brann og redning.

Ny sakkyndig

En ny sakkyndig er oppnevnt etter at rettssaken ble stanset i mars, og Anne Steen-Hansen er sakkyndig fra Rise Fire Research (brannlabben). Steen-Hansen har laget en rapport, og hun ønsker ikke å si noe om rapporten før hun har vitnet. Hun forteller at hun har tatt en vurdering av blant annet om tankhallen var forskriftsmessig.

Inne i den nye tankhallen var bensin lagret på melketanker. Den sakkyndige ønsker ikke å si hvor mye bensin det var i tankene før hun har vitnet. Tidligere har hun aldri sett noe lignende. Den andre sakkyndige Arne Aalberg.

Les også: Dommeren stanset rettssaken

Ansatte

Den første som vitnet i dag, er en mangeårig ansatt. Han hadde akkurat dratt hjem for dagen den fatale dagen 26. mai 2015, men kom raskt tilbake da det ble klart at det var brann i bedriften. Vitnet husket ikke om det var foretatt risikovurdering av den nye tankhallen. Selv hadde han vært med på flere branntilsyn.

Tankene i den nye tankhallen skal ha vært nesten fulle av bensin da den eksplosjonsartede brannen oppsto. Den mangeårige ansatte fortalte at det som skulle skje ved en brann, var at en skulle forsøke å slukke brannen og så ringe brannvesenet. Ifølge den ansatte var det kjent at faren med bensin er at den kan fordampe.

De nye tankene var melketanker.

Forsvarer Frode Wisth spurte om den mangeårige ansatte om hva han tror er årsaken til at ansatte gikk inn i tankrommet da lekkasjen ble oppdaget og om han ville gjort noe annerledes. Til det svarte den mangeårige ansatte at han ble klar over at lekkasjen ble ganske stor, og at han ikke tør si noe om hvorfor ansatte gikk inn i tankrommet.

Tidligere var avtappet drivstoff lagret på fat, opplyste den mangeårige ansatte. Han sa også at de ansatte selv kjøpte arbeidsklær, og fikk utgiftene dekket av daglig leder.

Viktige spørsmål under rettssaken er konstruksjonen av reolsystemet for tankene, sikkerheten i tankhallen, hvorfor det oppsto lekkasje, hvilke beskjeder de ansatte fikk da lekkasjen ble oppdaget og hvilken opplæring ansatte fikk i forkant.

Dagen etter brannen skulle ansatte fra Fylkesmannen komme på et planlagt tilsyn.

Pårørende venter på at rettssaken skal starte i dag.
Ole Ingar Ødegård er dommer og har med to legdommere. I forgrunnen aktor Aage Sliper Midling og bistandsadvokat Trond Sivertsvik.
Forsvarer Frode Wisth.