Kirkeverge Kurt Rylandsholm opplyser at det nå vil bli en gjennomgang av hvem som har nøkler til Melhus kirke, og at det er aktuelt å vurdere låssystemene.

I dag kan det være mange som har nøkler til kirka ettersom de kan kopieres, forteller Rylandsholm.

Også tidligere vikarer har nøkler. En av dem forteller at han har nøkkel til redskapshuset der nøkkelen til kirka henger.

Fellesrådsleder Asbjørn Buklev opplyste allerede under informasjonsmøtet onsdag kveld at det ikke var spor etter innbrudd, og at den eller de som hadde vært oppe på galleriet der orgelpipene lå, måtte hatt nøkkel.

Fredag kommer politiet til Melhus kirke igjen for å drive åstedsgransking i kirketårnet der de forsvunne orgelpipene ble funnet. Det var kirketjeneren som fant en rest av en orgelstokk og så undersøkte tårnet der han så orgelpiper. Han varslet umiddelbart poltiet, og så kirkevergen.

Orgelpipene ble sist sett under en begravelse tirsdag i Melhus kirke, og forsvinninga ble oppdaget onsdag i 17.30-18.00-tida.

Aksjonsgruppa har vært en ivrig forkjemper for at de skotske orgelpipene som kantoren var med på å hente i Aberdeen, skal gjenbrukes i det nye orgelet. Kantoren har sammen med aksjonsgruppa vært kritisk til fellesrådets og kirkeverrgens håndtering av saken, og de har ønsket at det svenske firmaet Ålems orgelverkstad skulle få oppdraget. Kristine Kaasa Moe fra aksjonsgruppa sier til Trønderbladet at hun er inderlig glad for at orgelpipene er gjenfunnet.

Torsdag skulle det vinnende firmaet Orgelbau Kuhn skrive under på orgelkontrakten, og rett før forsvant altså orgelpipene som skulle brukes. Etter at politiet er ferdig med åstedsgranskinga, vil fellesrådet få orgelkonsulent Bjørn Andor Drage til å undersøke om alle orgelpipene nå er på plass igjen og hvilken tilstand de er i.