Jernbanekaka fra Soknedal bakeri er legendarisk, og går fort unna. Allerede etter 45 minutter i dag torsdag, var for eksempel bakeriets utsalg i Melhus utsolgt.

Lørdag feirer Throndhjem Støren-banen 150-årsjubileum med eget jubileumstog og stort arrangement på Støren. Jernbanekaka er med som en del av feiringa.

Daglig leder Stig Torve ved Soknedal bakeri kjenner ikke til når jernbanekaka oppstod.

- Jernbanekake er et veldig tradisjonsrikt og gammelt produkt, forteller Torve.

Uten gjær

Før i tida var det begrensede muligheter til å oppbevare maten siden folk verken hadde fryseboks eller kjøleskap. Torve forteller at jernbanekaka fungerte som en matbit til kaffen midt på dagen for jernbanefolkene, og at sammensetninga av kaka gjorde den egnet til oppbevaring selv når det ikke var kjølemuligheter.

- Det er ikke gjær i deigen,og den er hevet med hjortetakksalt. Den er som bløt kjeks, og holder seg noen dager. Dessuten er det sviskefyll, og det er også holdbart. Kaka er toppet med melis og kokosmasse, sier Torve.

Siden er kaka blitt et kjært følge til kaffen enten en får gjester på besøk eller vil unne seg noe søtt.

Kundekrav

Torve forteller at da Soknedal bakeri startet i 2008, ble jernbanekaka ikke tatt med i sortimentet.

- Under bygdedagen i 2010 gjorde vi et stunt, og kaka ble tatt imot så det holdt. Folk ringte flere dager i forveien for å bestille, sier Torve.

Jernbanekaka som i sin tid var en matbit for jernbaneansatte, ble så populær at den nå er en selvfølgelig del av bakeriets utvalg.

Les også 150-årsfeiring på Støren med eget tog