Statens vegvesen tok over husene som ligger rett sør forSoknedal sentrum i 2003, da daværende beboer av huset flyttet ut.

Husveggen på hovedhuset ligger bare en og en halv meter frahvitstripa på dagens E6, og vegvesenet har lenge hatt et ønske om å flyttebygningene.

Nå planlegges det ny E6 gjennom Soknedal sentrum, og da er detikke noe valg, da må husene bort. Dette forteller Harald Storflor,sjefsingeniør i Statens vegvesen.

Vil bidra

I forbindelse med planleggingen av ny vei, ble det regulert etområde i Soknedal sentrum til bygningsmassen, som består av hovedhus, stall,låve og en bensinbu.

– Vi tenkte oss at det kunne brukes som en moderne skysstasjon,men det var ingen som ville ha det og drive det, forteller Storflor videre.

Diskusjonene etter dette har vært mange, og pågått over flereår. Nå når det ikke er noen bønn lenger, og husene må bort, vil vegvesenetgjerne legge til rette for at de skal kunne brukes videre.

– Vi har ikke tenkt å ta noe for husene, det er heller snakk omhva vi kan bidra med for å få de flyttet, sier sjefsingeniøren.

Innholdsrik historie

Husene ble satt opp i 1872, da hovedveien ble flyttet ned idalen, fra Hovsmoen, lenger opp i dalsida. Der hadde det vært skysstasjontidligere, men nå flyttet de altså bruket Presthus ned etter nyveien, for åkunne fortsette som skysstasjon.

Skysstasjonen var en god, nødvendig og inntektsbringendegeskjeft, helt til Dovrebanen åpnet i 1921. Da var det over og ut medhestetransporten, og skysstasjonen ble en saga blott.

Daværende eier av bruket var en innovativ mann, og han kjøpteseg en drosje som han livnærte seg av. I tillegg ble stedet drevet somgjestgiveri, og slik var det frem til på 1970-tallet.

En periode var det også bensinutsalg her, og det er en noekuriøs detalj, at vindskier og vindusomramming på huset, er i BP-grønn fradenne tiden.

Fine tømmerhus

Gårdsdrifta ble nedlagt på 80-tallet, og Presthus som bruk, bleflyttet tilbake til Hovsmoen.

Husene ble stående, og de har altså vært bebodd frem til i 2003.Storflor kan fortelle at det er snakk om bra vedlikeholdte tømmerbygninger.

Låven og stallen er allerede tatt ned og ligger på lager, menshovedhus og bensinbu står igjen.

De som er interessert i de fine tømmerhusene med den velfyltehistorien, må ta kontakt med Statens vegvesen innen 25. oktober.

BENSINBU: Det følger med ei bensinbu, fra den gangen det gikk an å få kjøpt BP-bensin på Presthus skysstasjon. Vindskier og vindusomramming på husene er i BP-grønn.