- Generelt er det best i sør, men heller ikke så verst i Trøndelag, sier Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband.

Den store Ryperapporten er klar før rypejakta sparkes i gang om kort tid. Fjellstyrene har gjennomført sine takseringer og kan nå oppsummere sine takseringsresultater basert på årets august-takseringer fra statsallmenningene i Sør-Norge.

Etter magre år

I disse dager går mer enn 25.000 rypejegere og gleder seg til fine høstdager hos fjellstyrene. Etter noen magre år og en forsiktig oppgang i 2016 er det spenning knyttet til antall ryper i fjellet i 2017.

Fjellstyrenes årlige takseringer danner grunnlag for jakttider, kvoter og eventuelt andre reguleringer til beste for jegere og rypebestanden. Fjellstyrene forvalter jakta for allmennheten i 30 millioner dekar statsallmenningsareal sør for Nordland. Jakt og fiske i disse områdene er populært på grunn av generell god forvaltning, tilgjengelighet og akseptable priser.

Takket være stor innsats fra frivillig takseringspersonell og mange fuglehunder har man fått en indikasjon på hvor mye ryper man kan forvente å finne i fjellet.

I tillegg har Hønsfuglportalen.no og samarbeid med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) og Høgskolen i Hedmark og Nord-Trøndelag vært til stor nytte, opplyser Norges Fjellstyresamband.

Trøndelag

Takseringene for Ålen og Haltdalen fjellstyrer viser en økning av bestanden totalt i forhold til 2016. Det er også større kyllingproduksjon i 2017 enn det var i 2016. Fjellstyrene skal ha fellesmøte onsdag 30. der årets dagskvoter samt jakt fra og med 6.10. blir vedtatt.

Takstresultatene fra fjellstyrene i Stjørdal viser at man er veldig nært snittet for de siste 10 år når det gjelder produksjon og tetthet. Det er bra voksentetthet, men altfor mange høner har med seg 2-4 kyllinger. Fjelloppsyn Ivar Rimul opplyser at man selvfølgelig ønsker seg en bedre produksjon.

På Selbu fjellstyres jaktfelt i Roltdalen statsallmenning har man bra oppgang på produksjon, den ligger i år på 7 i forhold til 2016 der det var 5,2. Tettheten er også bedre enn 2016, altså viser taksten en oppgang i Selbu fjellstyres områder. Dagsbegrensningene er satt til tre ryper pr dag (li -og fjellrype teller sammen).

Gjennomsnittlig tetthet for statsallmenningen i Åfjord er 11,7 ryper/km2, og man har sett en del omleggskull. Kvoter er vedtatt i egen driftsplan som er tilgjengelig på Inatur.no.

Hos Osen fjellstyre er tettheten av lirype beregnet til å ligge på 14 ryper pr km2, men det er en del usikkerhet omkring tallene.

Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband oppsummerer resultatene i RypeRapporten som positive. Det ligger an til et godt rypeår i sør og et middels år i Trøndelag.