Elever ved Øya videregående skole gikk til topps i konkurransen husdyrtreff, og det i et dyreslag skolen ikke har.

Dette dyret er det også svært lite av i Melhus, og en årsak er at det er svak økonomi innen dette feltet.  Elevene sendte inn konkurransebesvarelse både for svin og storfe, og ble altså landsvinnere i svin. Øya videregående skole har to ganger tidligere blitt landsvinnere for sau, og aldri for gris.

Teoretisk

Ole Gunnar Skjetnemark (19) og Johannes Stråbø (19) er begge elever ved vg3 landbruk. De kommer fra gård, men ingen av dem har erfaring med svinehold. Øya videregående skole sluttet med griser i 2005 ettersom fjøset var utslitt og skolen så det lite lønnsomt å bygge nytt grisefjøs.

– Oppgaven var ok. Vi leste mye på nett, og fikk hjelp av læreren, forteller Skjetnemark og Stråbø.

I tillegg besøkte de en svinegård på Åsen i Nord-Trøndelag. I Melhus finnes det knapt nok svinebønder lenger. Bortsett fra en bonde nord for Melhus sentrum, er det ingen andre etter det lærer Jørgen Rønning kjenner til.

Ingen av de to elevene har planer om å drive med svineproduksjon i framtida. De startet med oppgavene før jul, og deler av påska gikk med til å lage besvarelsene. Det angret de ikke på siden det altså ble landsseier.

Oppgaven

Konkurransen Husdyrtreff er for alle naturbruksskolene i Norge, og elevene skal løse oppgaver. Det kan konkurreres innen svin, sau og storfe. I oppgaven for svineproduksjon, møter elevene Kari og Anders Grynte som driver gården Grisbakken på Østlandet. Her er det sju ukers puljedrift. I tillegg er det kornproduksjon, og noe areal leies ut til en nabo som dyrker poteter. I besvarelsen skulle elevene fungere som rådgiver overfor bøndene, og blant annet gi råd om fôr.

– Skal en drive med gris, må en drive stort. I Norge er det utrolig dyktige svineprodusenter, og den norske grisen er i verdensklassen. Forbruket av kjøtt går opp, men forbruket av svinekjøtt går ned på bekostning av kyllingkjøtt, sier lærer Rønning.

Øya videregående skole har i stedet for svin, flere andre husdyrslag og er nå i gang med å bygge nytt løsdriftsfjøs.