Grunneier Hans Ole Klomstad fra Øysand fikk siste ordet, da representanter fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet var på befaring på Øysand i dag torsdag.

- Vi vil ha det som det er, sa Klomstad.

Fikk innsigelse

Årsaken til befaringa var at fylkeslandbruksdirektør Tore Bjørkli la ned innsigelse mot næringsarealet Melhus kommunestyre vil ha på Øysand. Totalt 220 mål hvorav 183 mål er dyrkajord, vil gå med til næringsarealet.

Siden fylkesmannens representant, landbruksdirektør Tore Bjørkli, har lagt ned innsigelse, har næringsarealet vært til mekling hos fylkesmannen. Det ble ikke enighet mellom Melhus kommune og fylkesmannen, og saken er blitt oversendt til avgjørelse på departementshold.

Etter et møte på rådhuset, dro partene på befaring til Øysand og flere grunneiere var med. Grunneierne har levert inn underskriftsliste mot næringsarealet til kommunestyret, men nådde ikke fram med sitt syn.

- Vi er imot, og vi er for vern av dyrkajorda, sier grunneier Arild Øye som var på befaringa.

Politikerne har pekt ut området som aktuelt for næringsareal uten å spørre grunneierne, og Øye sier at politikerne har lov til det.

- Grunneierne har lov til å være uenige, sier Øye.

Varaordfører Sigmund Gråbak (uavhengig) begrunner valg av Øysand med at det er politisk viktig for Melhus å ha næringsareal tilgjengelig, og at det potensielle næringsarealet på Øysand vil bli liggende lett tilgjengelig siden det er like ved E39 og Klettkrysset.

Statsråd avgjør

Seniorrådgiver Vigleik Stusdal i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fotograferte ivrig de åkrene som kan bli berørt om kommunestyret får ja til næringsarealet.

- Ingen slike saker er enkle, og derfor får vi dem, sier Stusdal.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skal først uttale seg om næringsarealet, og så kommer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) med sin avgjørelse. Når det vil skje, kan seniorrådgiver Stusdal ikke uttale seg om nå.

Ordfører Jorid Jagtøyen er for vern av dyrkamark, og hunsier at hun må følge kommunestyrets vedtak. Bak t.v konstituert rådmann Morten Bostad, og foran seniorrådgiver Vigleik Stusdal, fylkeslandbruksdirektør Tore Bjørkli, ordfører Jorid Jagtøyen og seniorrådgiver Brynhild Resell.