Gjennom 2016 lå omtrent 200.000 rosa rundballer synlig i Norge. Disse var satt ut for å symbolisere kreftforskning, spesielt rundt brystkreft. Norske bønder, Felleskjøpet og den svenske plastprodusenten Trioplast bidro hver med 10 kr for hver solgte rull med plast. Det ga i fjor en inntekt på 300.000 kroner til forskning på brystkreft.

I år er målet å doble denne inntekten, og de tre bidragsyterne bidrar like mye for hver solgte rull også i år. Det samme antall plastruller skal selges med blå farge som symboliserer kampen mot prostatakreft, og dermed håper man i år å få inn til sammen 600.000 kroner til kreftforskning. For bøndenes del er ikke dette noe de tjener på, men de tar del i en aksjon som fremmer et viktig arbeid.

Strategisk plassering

Bøndene oppfordres til å plassere de fargede rundballene på steder hvor det ferdes mye folk, for eksempel ved mye trafikkerte veier. Et sted hvor slike blå rundballer i år er plassert, er like sør for Støren, rett ved siden av E6. Leif Kristian Bordal fra Soknedal driver jordene hvor disse rundballene er plassert, og har allerede merket positiv respons fra trafikanter:

–Det er mange som tuter og viser positiv respons mens de kjører forbi her. I tillegg er jo dette et veldig fint sted å ha slike kampanjer på, i og med at det er så mye trafikk her, sier han.

Godkjent av vegvesenet

Bordal presser rundballer i år, noe han også gjorde i fjor. Han har også satt opp et banner merket #ballermotkreft, noe som er slagordet til årets kampanje. Rundballene ligger så langt fra hovedveien at dette er godt innenfor reglementet. I tillegg har man fått tillatelse fra vegvesenet til å plassere banneret her, noe som var viktig for Bordal å få før han plasserte banneret. Slike banner eller plakater kan nemlig bli sett på som reklame rettet mot trafikanter, noe som er ulovlig. Det er derfor viktig å understreke at dette banneret har sin fulle rett til å stå, også av vegvesenet som styrer over slike saker.

Hvor langt unna veien slike rundballer må stå for å følge regelverket, avhenger blant annet av hvor trafikkert veien er, og hvor stor fartsgrense det er. I et brev sendt ut til kommuner, fylker og landbruksorganisasjoner skriver Statens vegvesen følgende:

– I tillegg til at byggegrensene sier noe om dette har alle veier en sikkerhetssone. Denne beregnes ut fra hvor mye trafikk det er på veien og hvilken fartsgrense som gjelder.

Vegvesenet skriver videre at de ikke ønsker å måtte pålegge noen å fjerne rundballene, og at de gjennom god informasjon om regler og hvorfor det er viktig å følge reglene, satser på at dette skal ordne seg. Det er videre opp til bøndene selv å sørge for at det ikke skapes trafikkfarlige situasjoner som følge av utplassering av rundballer, gjennom å følge regelverket for avstand til vei.

Miljøhensyn

Den plasten som brukes til å lage disse rundballene, blir levert inn til gjenvinning etter bruk. For Bordals del, som bor i Soknedal er det et anlegg på Støren som kontinuerlig tar imot slik plast, mens det i tillegg en gang i året er en innsamling i Soknedal hvor alle bøndene kan levere.

–Det er viktig å også tenke på miljøet, og her har enhver bonde et ansvar om å levere inn brukt plast til gjenvinning. I og med at det betales en ekstra avgift når man kjøper plasten, koster det heller ingenting å levere den inn til gjenvinning, understreker Randi Anita Loeng som jobber for Felleskjøpet.

LIKE VED E6: De blå rundballene ligger godt plassert i forhold til E6, som vises til høyre i dette bildet. Her passerer i følge Bordal rundt 3000 biler hver dag. Foto: Mats Eid Bjørset
SLAGORD: #ballermotkreft er slagordet for årets aksjon, og ble naturlig nok også temaet på banneret til Bordal. Foto: Mats Eid Bjørset