For noen uker siden kom bonde, lokalpolitiker og turbussjåfør Svein Evjen i prat med lokalhistoriker Brit Inger Granmo Aune under en busstur, han som sjåfør og hun som passasjer.

Da nevnte Svein at han hadde noen interessante steiner liggende på gården sin utenfor Lundamo. Britt Inger kastet ikke bort tiden og ringte svogeren sin, Jan Ragnar Hagland, som er runolog.

Et par dager senere møttes de hjemme hos Svein på Grinni Gård. Da undersøkte Jan steinene, og etter 10 minutter fant han noe ganske uvanlig.

–På den ene steinen fant jeg runeskrift. Det var en "M" med to prikker plassert over og under bokstaven. Man finner veldig mye lignende rundt Nidarosdomen, der det ble gjort mye profesjonelt steinhoggeri. Derfor kan vi anta at dette er signaturen til en profesjonell steinhugger, noe som er ganske spesielt å finne der ute, konstaterer runologen.

Hagland fotograferte og dokumenterte deretter funnet, før han resonnerte seg fram til at steinene muligens har vært en del av fundamentet til middelalderkirken Grinni, som lå på tomta til Svein. Han mener det er vanskelig å si noe om når runen har blitt gravert inn i steinen, men han tror på et sted mellom 12 og 1300-tallet.

Ble brukt som trapp

–"M" står for mather, eller mader, forteller Brit Inger imens hun blar gjennom en endeløs bunke med papirer om lokalihstorien i dalen.

–Det betyr "mann" på godt trøndersk, supplerer Svein med et smil om munnen.

Han poengterer at de har visst om steinene helt siden 90-tallet, men de fikk ikke lov til å undersøke de av de tidligere eierne.

–Det var fire søstre som bodde her før jeg og familien min tok over. De var min fars søskenbarn, og de lot oss ikke få se på steinene. Likevel ba de oss om å ta vare på de, det var nesten som om de visste at det var noe spesielt med de, mimrer Svein.

Steinene ble brukt til å lage trapp opp til det gamle våningshuset (bolighuset) helt fram til 2013, da familien Evjen satte i gang prosessen med å bygge nytt på gården. Siden det har han bare tatt vare på de.

Gammelt kirkested

Ved oppkjørselen til gården finner man et stort skilt som informerer om Grinni-kirka og Grinni-steinen. På gården til Svein sto det nemlig kirke fram til ca. 1670. Den første Grinnikirka gikk trolig med etter Kvasshyll-raset i 13.45. I 1670 ble det nye kirkestedet der den nåværende Horg-kirka fra 1893 står.

Ved Universitetets oldsaksamling i Oslo er det oppbevart en gravstein fra Grinni, kalt Grinni-Steinen. Den stammer trolig fra 1300-tallet. Presten Einride var prest ved Grinni-kirka, og fikk laget denne gravsteinen da datteren hans Brynhild gikk bort.

Man kan anta at runesteinen til Svein stammer fra den samme versjonen av kirka Einride var prest ved.

Blir minnestein

Svein planlegger å reise runesteinen som minnestein i løpet av neste år. Han er usikker på hvor steinen skal plasseres, men han tenker å støpe et fundament og å legge blomster rundt, slik at skuelystne turister eller historieinteresserte kan komme å se på et stykke norsk historie.

ALTMULIGMANN: Gårdseier Svein Evjen er også politiker og turbussjåfør. Foto: Edward Stenlund