Svak kronekurs er årsaken til at kontrakten mellom Melhus kirkelige fellesråd og det sveitsiske firmaet Orgelbau Kuhn ennå ikke er underskrevet.

Flere hindre

Bortføringa av orgelpipene i Melhus kirke førte først til at kontrakten ikke ble underskrevet ettersom det sveitiske firmaet rakk å ombooke flybillettene før orgelpipene ble funnet.

Så ble den norske krona svekket, og en periode var differansen så stor som 800.000 kroner i forhold til sveitsiske franc, forteller kirkeverge Kurt Rylandsholm.

- Krona har styrket seg siden den gang, sier Rylandsholm.

Kronekursen er imidlertid ikke blitt så endret at kontrakten uten videre kan underskrives, og Rylandsholm forteller at det kan bli et spørsmål om å skaffe mer penger til orgelprosjektet eller kutte kostnader.

- Alle parter er innforstått med at vi skal bruke den tida vi trenger. Orgelbau Kuhn har ikke gitt noen frist for når kontrakten må være underskrevet, opplyser kirkevergen.

Bortføringa vurderes som straffbart

Melhus lensmannskontor etterforsker fortsatt orgelsaken, og etterforskningsleder Grethe M. Fossum forteller at politiet foretar avhør og gjør undersøkelser.

- De som flyttet orgelpipene skjønte kanskje ikke hvor mye oppstyr det ville bli, tror Fossum.

Politiet får jevnlig tips fra folk som har opplysninger å komme med. Både politiet og en rekke privatpersoner har kommet med sterke oppfordringer om at de som flyttet orgelpipene, melder seg. Fossum sier at flyttinga av orgelpipene betraktes som straffbart, og at den som gjorde det, kan få et forelegg.

Les også: her ble orgelpipene funnet

Etterforskningsleder Grethe M. Fossum.