I fjor fikk 11 i Melhus startlån, mens 31 fikk avslag. 8,4 millioner kroner ble lånt ut gjennom startlånsordninga.

Økte potten

Startlån er ei behovsprøvd låneordning der kommunen tar opp lån i Husbanken. Kommunen låner ut pengene videre til innbyggere. I mars vedtok Melhus kommunestyre å ta opp 30 millioner kroner i lån fra Husbanken til videreformidling som startlån. Rådmannen hadde anbefalt et låneopptak på 25 millioner kroner. Forslaget om å ta opp 30 millioner kroner i lån fra Husbanken kom fra Berit Wold Fjelle (Ap), og ble vedtatt mot stemmene fra Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

I aprilmøtet fikk kommunestyret en orientering om startlån, og seniorrådgiver Torhild Skjetne fra Husbanken og konsulent Aud Irene Gjersvold fra NAV Melhus fortalte om lånepraksisen i Melhus.

Nedgang

Tallene for Melhus viser at det er en stor nedgang i innvilgede søknader om startlån. I 2013 fikk 50 startlån, og 27 fikk avslag. I 2014 fikk 25 startlån og 35 avslag, mens 25 fikk startlån i 2015. Sistnevnte år fikk 16 avslag.

– Det er ikke en menneskerett å ha en bolig når du er 20 år, sa seniorrådgiver Skjetne fra Husbanken.

I fjor fikk 11 startlån og 31 fikk avslag. Fra ei utdeling på 23,9 millioner kroner i startlån i 2013, ble det lånt ut 8,4 millioner kroner i startlån i fjor. Politikerne har derimot vedtatt å låne inn betraktelig mer.

Ungdom

– Statistikken opprører meg, og så går andelen ungdom med problemer på boligmarkedet opp. Det skapes forskjeller ved at noen ungdommer har foreldre som kan hjelpe dem, og andre ikke har det, sa Berit Wold Fjelle (Ap) under orienteringa for kommunestyret.

Årsaken til færre innvilgede startlån er ifølge Husbanken at politikerne endret forskrifta for tildeling i 2014. I starten skulle startlånet være til hjelp for dem som trengte blant annet toppfinansiering for å få kjøpt egen bolig.

– Husbanken skal ikke konkurrere med private banker, sa seniorrådgiver Skjetne.

Hvem får?

Ifølge retningslinjene skal barnefamilier, folk som mottra trygd/offentlige ytelser, personer med dårlig økonomi og gjeldsproblemer og andre vanskeligstilte prioriteres.

– Ungdom med ok inntekt, men som mangler egenkapital, er ikke lenger målgruppa. I Melhus har det skjedd en dreining mot vanskeligstilte. Langvarige problemer defineres å ha vart i 3–5 år. Retningslinjene er en politisk sak, forklarte Skjetne.

– En NOVA-rapport viste at 57 prosent av beboere i kommunale boliger hadde potensial ti å eie egen bolig, sa Skjetne.

I Melhus er det NAV som håndterer startlån, og konsulent Gjersvold nevnte eksempler på personer som spør om startlån. Disse var gjerne personer som er uføretrygdet eller går på arbeidsavklaringspenger. Gjersvold opplyste at personer som går på sosialhjelp, ikke får startlån.

– Det er tøft å komme seg inn på boligmarkedet. I Melhus er det høye boligpriser og høye leiepriser, sa Gjersvold.

Nedbetalingstid

Husbanken åpner for at startlånet kan ha inntil 50 års nedbetalingstid. Blant betingelsene er at en ikke får lån eller nok lån i vanlig bank og at private leieboliger i nærheten er uegnet eller er betydelig dyrere å leie.