Det har blitt ny drift ved tidligere Arnolds Kro i Singsås. Siden Liv og Arnold Haugen avsluttet i 2012 har det delvis vært andre eiere og drivere inn i bildet, men nå har det stått tomt i nesten to år. Nå har Aunmo AS kjøpt eiendommen, og kafédrifta holdes innen Haugen-familien, ved at Nina Synnøve Jahren har overtatt.

Søndag 12. februar tror hun blir en stor dag ved kafeteriaen like ved fylkesveg 30 i Singsås. Da stiller hun med buffé med varmmat, og håper å lokke både singsåsbygger og vegfarende.

– Jeg tenker å ha buffé noen spesielle dager i året, og morsdag er en slik dag, sier vertinnen ved Ninas Kro.

Optimist

Nina Synnøve Jahren var ansatt ved Arnolds Kro i ti år, og er godt kjent med kafédrift. Hun vurderte å overta da Liv og Arnold ga seg i 2012, men syntes risikoen var for stor ved å kjøpe eiendommen. Susanne og Jens Röhlinger drev kafeteria et års tid, men ga seg de også. Nå er eiendommen overtatt av Aunmo AS, og Nina Synnøve er leietaker.

– Dette er en usikker bransje, og litt skummelt å starte på. Men jeg gjør det i Liv og Arnold sin ånd, og ønsker å skape et trivelig sted med god mat. Mange har støttet opp om prosjektet, og det har vært stor stemning i bygda for å komme i gang, sier Nina Synnøve.

Mange har støttet henne økonomisk, og flere i Singsås ga 500 kroner i gave til den nye drifta. Sanitetsforeninga støttet opp med 15.000 kroner, og bygdekvinnelaget med 5.000 kroner. Begge ønsker å legge medlemsmøter og aktiviteter til den nye kroa.

Les mer: Singsås Sanitetsforening mobiliserer for de eldre.

Startet aksjeselskap

Nina Synnøve startet et driftsselskap, og fikk med seg flere aksjonærer for å oppfylle kravet om aksjekapital på 80.000 kroner. Sjøl er hun hovedaksjonær, men fem andre er mindre eiere. Det er Digre Transport, Per Inge Singsaas, Sissel Digre, Arnt Roar Helgemo og Lars Singsåsmo. Hun tror dette skal gi muskler og sikkerhet for ei god drift med fem-seks ansatte.

- Vi må være minst fem på søndager, for da er det størst rush her. Det er stor helgeutfart, og mange sultne og kaffetørste kommer innom da. Fredag ettermiddag merker vi ikke så stor trafikk, men jeg tror det tar seg opp mot sommeren, sier Nina Synnøve.

Catering blir også en del av drifta, og hun tror ikke det hadde vært mulig å få dette til å gå rundt uten matlevering til selskaper og minnesamvær. Nina Synnøve har kalkulert med ei omsetning på 1,7 millioner kroner i året for å sikre drifta.

Populær morgenkaffe

Hver morgen kommer en gjeng med pensjonister for å drikke kaffe. De er fra Singsås, og har savnet et møtested. De er godt kjent med spisestedet ved fylkesveg 30 øst for sentrum, som fram til slutten av 2012 gikk under navnet Arnolds kro. Nå er Arnold Haugen tilbake, men bare som kaffegjest. Det er Nina Synnøve som står bak disken. Arnolds kone Liv er hennes tante, og spisestedet har fått navnet Ninas Kro.

– Det er veldig gledelig at det har blitt ny drift her. Det var trist å se at det stod tomt. Singsås har behov for et sted som dette, sier Arnold Haugen, som bor like i nærheten.

Opptil 16 pensjonister har vært her på ti-kaffe samtidig siden kroa åpnet i desember. Rundt ti personer utgjør den harde kjernen, og venter på trappa når Nina Synnøve åpner med nykokt kaffe. Hver eneste dag. En av karene snur til og med skiltet, fra lukket til åpen, før han går inn i varmen.

Les mer: Ønsker mer bær og grønnsaker.

Les mer: Skaper åpenhet om tabubelagt sjukdom.