Julemarkedene rundt omkring er allerede godt i gang. Her skal utstillerne presentere sine varer og produkter i noen hektiske førjulsdager. Og mellom alle bodene med sirup, lefser, hatter og grantrær snuser vi inn en lukt vi kjenner så godt fra før. Duften av nystekte vafler.

Vafler har også for lengst funnet veien til diverse julemarkeder. Julemarkedet i Trondheim, et marked som i år arrangeres for 15. gang, er intet unntak. Merete Gevingås fra Melhus er en av disse vaffelstekerne. I mange år har hun deltatt på ulike martnader og marked, men det er noe helt spesielt med desember og torvet i Trondheim, sier hun.

– Jeg bare må på julemarkedet. Jeg bare må oppleve den magiske julestemningen og alle de glade, slitne, stresset, og koselige folkene som tar turen innom boden vår, sier Gevingås.

Svært sosialt

Til daglig jobber Gevingås som kokk ved Ladesletta bydelskafé ved Ladesletta helse- og velferdssenter. En jobb som hun trives veldig godt med. Dette med å lage og å steke vafler og annen bakst for salg, har egentlig vært en hobby som Gevingås har hatt en stund. Hun syns det er artig og ikke minst sosialt å få muligheten til å kunne dra rundt på diverse arrangementer å tilby sine varer og produkter.

– Den kommunikasjonen du får med kundene der og da, og responsen når kunden smaker på produktet for første gang, den er jo verdifull.

– For det er jo et produkt som du kan «spise nå me' vottan på». Og det at kundene i tillegg kan se hvordan produktet blir laget, tror jeg også bidrar til at de vet at de får en fersk vare. Og så er det jo veldig koselig å slå av en prat med kundene, sier hun.

Inspirert av Dag Otto

Det som Gevingås kan skilte med er vafler på pinne. Disse vaflene som har samme form som grantrærne som selges like ved, har blitt utrolig populær. Både blant voksne som hos barn. Gevingås sier at hun så dette pinnevaffel-produktet for første gang under en Tour de France-sending på TV for mange år siden. Der hadde Dag Otto Lauritzen, som er TV 2s ekspertkommentator, stått og spist disse vaflene sammen med noen av syklistene under TV-sendingene. De så veldig gode ut og Gevingås fikk en idé om å teste ut markedet for dette produktet på hjemmebane. Og så langt har det vært en suksess. Det kan køen foran boden bare bekrefte. Nå nærmer julemarkedet seg slutten og Gevingås sier hun er strålende godt fornøyd med markedet i år.

–I år så syns jeg det har vært et meget bra arrangement. Godt tilrettelagt på alle mulige måter, og så får vi kaffe og sjokolade servert fra de frivillige utevertene som går rundt på området her.

Og hun trives så godt i den lille lavvoen som hun selger sine produkter fra i år. Ikke så mange skrittene fra der Trondheim torgs egen torgkone bruker å stå.

SMÅ JULETRÆR: Det var på TV 2 Merete Gevingås ble oppmerksom på pinnevaflene, som ligner på små juletrær. Hun ville teste ut markedet for dem i Norge.