Pleie og omsorgsenheten i Midtre Gauldal må spare 13,5 millioner kroner i neste års budsjett. Som en følge av dette har ikke rådmannen budsjettert med dagsenterdrift, og eksisterende aktivitørtjeneste opphører. I tillegg skal 14 sykehjemsplasser omgjøres til omsorgsboliger med bemanning hele døgnet.

Møter motstand

Forslaget har så langt møtt stor motstand, og både kommunelege og utvalgene i kommunen har kritisert rådmannens sparetiltak.

Egil Myhre er leder i Eldres råd, og rådet har engasjert seg sterkt i situasjonen til de eldre på sykehjem og ved omsorgsboliger.

- Vi var nærmest sjokkert når vi fikk se forslaget om å legge ned 14 sykehjemsplasser. Folk ligger i kø for å få sykehjemsplasser i dag.

Situasjonen synes uholdbar, og jeg mener det menneskelige aspektet ikke er ivaretatt i dette forslaget. I dag har vi omtrent 400 personer som er over 80 år i kommunen, et betydelig tall, så behovet for sykehjemsplasser vil øke, sier Myhre.

Lege advarer

Tilsynslege Knut Arne Solberg i Midtre Gauldal reagerer også sterkt på forslaget og mener det er svært bekymringsfullt.

- Det er vanskelig å finne faglighet i forslaget og det virker kun økonomisk motivert, skriver Solberg i et leserinnlegg som ble publisert i Trønderbladets tirsdagsutgave.

Ifølge Solberg har idag sykehjemmet på Støren en overfylt korttidsavdeling, og flere ligger og venter på tilbud om langtidsplass.

Nattevaktsordning kan opphøre

I rådmannens forslag står det at også at opphør av nattevakt i Singsås og Soknedal kan bli aktuelt å vurdere.

Enhetsleder Hege Almås ved pleie og omsorgsenheten sier at dersom behovet blant beboerne for fast tilstedeværende nattvakt opphører, kan ordningen opphøre.

- Eventuelt må beboerne overflyttes til boenheter der kommunen har fast tilstedeværende nattevakt, sier Almås.

Les mer i lørdagens papirutgave!