En sleivete kommentar på nett kan ødelegge livet til en ungdom. Digital mobbing er tema i teaterforestillinga #hengdeg som vises for skoleelever og foreldre i neste uke.

Ni forestillinger

Alle ungdomsskoleelever og elever på Melhus videregående skole er invitert til oppsetninga. Totalt ni forestillinger er satt opp, og to av dem er åpne.

– Det er veldig viktig at ungdom ser denne forestillinga, og ser hvordan en sleivete kommentar kan få fatale følger, sier barne- og ungdomskonsulent Kristin Johnsen i Melhus kommune.

Johnsen oppfordrer også foreldre til å se den 30 minutter lange forestillinga som er skrevet av og blir spilt av ungdommer fra Nittedal teatergruppe. Arrangementet er i regi av Melhus ungdomsråd i samarbeid med Folkehelseforum og Verdensdagen for psykisk helse.

– Mange tenker ikke på hva en kommentar kan føre til. Ei melding til ei jente som er både pen og slank om at hun er stygg og tjukk, kan være det som starter en spiseforstyrrelse og selvskading. Foreldre bør være forbilder, sier Johnsen.

Den første forestillinga vises på mandag i kinosalen i Melhus rådhus, og så går det slag i slag med forestillinger for skoleelever. De to åpne forestillingene er henholdsvis mandag kveld i kinosalen og onsdag på Lundamo. Alle er gratis.

Digital hverdag

Johnsen er opptatt av ungdoms digitale hverdag.

– Folk tror at ungdom kan slå av nettet, men hele livet deres foregår på nett. De er tilgjengelig nesten døgnet rundt, og det må vi voksne forholde oss til, mener Johnsen.

Oppsetningene er gjort mulig ved hjelp av et spleiselag mellom Kriminalitetsforebyggende råd, Verdensdagen for psykisk helse og bidrag fra Melhus kommune, Klæbu kommune og Hemne kommune. De to sistnevnte er med fordi forestillinga også skal vises i de to kommunene.

– Jeg har selv sett forestillinga, og den er sterk. Mental Helse vil være der og levere ut kontaktinformasjon om noen ønsker oppfølging etterpå, opplyser Johnsen.