Tronderbladet.no skrev 24. april om elefanten Baba som reiser og opptrer med Circus Merano.

Susanna Lybæk, biolog og vitenskapelig rådgiver, har skrevet en kronikk om temaet elefanter i sirkus: - Jeg belyser noen ukjente sider ved livet til Baba og fremtidsutsiktene med den nye forskriften som snart er klar, forteller Lybæk.

Trønderbladet skriver 24. april at ”Elefanten Baba får lov å være med på sirkus på Støren”. Dette fordi sirkuset hun holdes ved vil forsøke å oppfylle kravene i den nye foreslåtte forskriften. Dessverre er det lite ved denne forskriften som gir grunn til optimisme på Babas vegne.

Landbruksministeren utviste både kunnskapsløshet og manglende medfølelse da han nylig gikk imot et elefantforbud for norske sirkus.

Viktige sider ved elefanten er ikke forstått. Dette handler nemlig om langt mer enn lange reiseveier og trange boforhold for elefanter som Baba.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) valgte på sviktende grunnlag å tilfredsstille en håndfull sirkusdirektørers forretningsbehov, fremfor å gjøre det han er satt til – å sørge for god dyrevelferd. Imot alle faglige råd har han bidratt til å redusere disse majestetiske dyrene til tomme skall, for menneskers underholdning.

Dyrevernalliansen har jobbet mot sirkuselefantenes lidelse i over ti år. Som biolog stiller jeg meg undrende til denne bisarre opprettholdelsen av en slik grusom tradisjon. Etter å ha vært i kontakt med internasjonalt anerkjente elefanteksperter, har responsen vært enstemmig: Hvordan kan et tilsynelatende høyt utviklet land som Norge, i det 21. århundre, tillate fremvisning i sirkus av et så sosialt og intelligent dyr som elefanten?

Sirkus uegnet for å tilfredsstille elefanters behov

Vitenskapen har undersøkt og akseptert at elefanters følelsesliv er slående likt menneskers. De deler våre følelser knyttet til familie og til døden, og de har en hukommelse som langt overgår vår egen. De er også blant verdens mest intelligente dyrearter: de kan gjenkjenne sitt eget speilbilde, de samarbeider, og de kan bruke verktøy for å oppnå et mål. Studier har vist at elefanter kan bruke avansert tankegang for å løse et problem. Da amerikanske forskere hang frukt høyt oppe over en elefants innhegning, hentet den en boks som den kunne stå på for å nå opp til frukten. Elefanten hentet boksen fra andre områder i innhegningen, helt på eget initiativ. Dette er en form for problemløsing som foreløpig kun har blitt påvist hos en liten håndfull dyrearter.

Det er allment kjent at elefanter lever i nære familiegrupper, og at de har et rikt sosialt liv. Slike intelligente dyr trenger stimulering som overhodet ikke kan oppnås i en travel sirkushverdag.

Med all denne forskningen i ryggen, samt uttalelser fra Vitenskapskomiteen, bør det være en lett sak å vise medfølelse for disse elefantene som har blitt brutalt fanget inn og tvunget til å opptre gjennom systematisk bruk av fysisk og psykisk vold. De har blitt nektet selskap, nærhet og familie, kort sagt all livskvalitet. Og dette kun for menneskers underholdning.

Senterpartiets diktatur – brudd på dyrevelferdsloven

Dyrevelferdsloven § 23 krever at ”Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.” Det er klart at det nye forskriftsutkastet hverken sikrer elefantenes helse eller trivsel, og dermed bryter med dyrevelferdsloven.

Likevel hevder landbruksministeren at elefantene nå vil få det bra i norske sirkus. I utkastet til den nye forskriften nevnes det at elefanter blant annet bør få minst 200 m2 oppstallingsplass, og de skal beskyttes mot kulde når gradestokken går under 15 grader. Elefantene skal altså få utløp for aktivitetsbehovet sitt på et område på størrelse med en tennisbane. I tillegg skal de gis noen grener og litt sand å aktiviseres med, når det passer seg slik i den hektiske sirkushverdagen.

Dette forskriftsutkastet gir et godt bilde på hvor lite kunnskap om elefanter vi har her i landet. Selv i store dyreparker i utlandet med enorme ressurser og store arealer strever ekspertene med å holde elefantene aktiviserte og mentalt stimulerte. Dødeligheten er høy, og forstyrret adferd som følge av mentale problemer er vanlig. Det skal enten kraftig uvitenhet eller arroganse til for å si at elefanter noen gang kan trives i norske sirkus. Kanskje er det et snev av begge som landbruksministeren er rammet av?

Forskriften legger opp til feilernæring og helseproblemer

I tillegg til sosiale behov, plassbehov og mental stimulering, kan sirkusene ei heller tilfredsstille de spesielle ernæringsmessige kravene et ansvarlig elefanthold krever. Både australske og britiske retningslinjer for hold av elefanter i dyreparker stiller strenge krav når det gjelder elefantenes kosthold, tannhelse og vekt. Fiberrikt plantemateriale av grener fra busker og trær er viktig for elefantenes helse, samt for aktivisering av elefantene i et ellers lite stimulerende miljø. Elefantene trenger tilgang til store mengder slike grener daglig, da elefanter fôret kun på gress kan lide av proteinmangel. Disse vil heller ikke få tilfredsstilt sin naturlige beiteadferd som inkluderer plukking fra et utvalg av gress, busker og trær.

Elefantenes tenner er tilpasset et inntak av grovt fôr, slik som grovt gress, grener og bark. Tennene forskyves naturlig forover i munnen, og dyttes utover etter hvert som de blir slitt ned. Denne slitasjen er viktig for å forhindre tannproblemer og råte i elefantenes jeksler.

Videre kan et stillestående liv og ukorrekt fôring også føre til ytterligere helseproblemer. Voksne asiatiske elefanter, og spesielt hunnelefanter, er svært utsatt for overvekt og overvektsrelaterte helseplager. Elefantenes vekt må derfor følges opp for å forebygge dårlig helse som følge av overvekt. Det stilles likevel ingen krav til oppfølging og forebygging av problemer knyttet til tannhelse eller overvekt i det nye forskriftsutkastet.

Manglende kompetanse i Norge

Norge har ikke den ekspertisen som kreves for rett veterinærmedisinsk behandling av disse dyrene, etter at feilernæringen er et faktum. Det er ikke unaturlig å undres: har Mattilsynets inspektører kompetanse til å avdekke disse unike helseplagene hos elefanter?

Dette er ikke en debatt om hvorvidt elefanten Baba trenger større plass der hun står og venter for å bli kjørt av gårde til neste by, for neste forestilling. Dette handler om hvorvidt næringsinteresser skal veie tyngre enn dyrevelferdsloven – og dermed undergrave hensynet til elefantenes natur.

Susanna Lybæk, biolog og vitenskapelig rådgiver

Fra sirkus Merano har Trønderbladet fått opplyst at direktøren er veldig nøye med hvem han plukker ut til å opptre for Merano. Sirkuset opplyser at de holder seg til det som er bestemt av myndighetene, og de har aldri fått en negativ anmerkning fra Mattilsynet, som ofte kommer på uanmeldt besøk.

KRONIKKFORFATTER: Susanna Lybæk