Gauldal videregående skole hadde skolevalg på tirsdag, og valgdeltakelsen var god.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble skolevalgets vinnere på Støren. Ap fikk 35,7 prosent av stemmene, mens Sp fikk 30,8 prosent.  Sammenlignet med skolevalget i 2015, har Senterpartiet hatt en solid framgang etter at partiet fikk 12,1 prosent for to år siden. Arbeiderpartiet har gått fram fra 32,7 prosent.

På tredjeplass kom Fremskrittspartiet, som fikk en oppslutning på 11,7 prosent. Dette er en solid tilbakegang siden skolevalget i 2015 da partiet fikk en oppslutning på 25,8 prosent.

Høyre gjorde  et dårlig valg, og fikk bare 3,8 prosent oppslutning. Dette er markant dårligere enn i 2015 (8,2 prosent). Demokratene i Norge fikk bedre oppslutning enn Høyre, med sine 5,3 prosent av stemmene. Piratpartiet (3 prosent) gjorde det bedre enn Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Rødt og Miljøpartiet De Grønne under skolevalget i år, men har måttet tåle en tilbakegang.

Paneldebatt og valgtorg

I forkant av skolevalget, fikk elevene mulighet til å orientere seg om de politiske partiene gjennom en to timer lang paneldebatt.

– Ungdomspartiene til de kjente store partiene kom til valgdebatten. Etterpå var det valgtorg der elevene kunne snakke med politikerne. Vi har oppfordret ungdommene til å engasjere seg uansett hvilket parti de velger. Dette er viktig for at vi skal ha et bærekraftig demokrati og for lokaldemokratiet. Det er litt for mange av den eldre garde som stiller til lokalvalg, sier fagleder Øystein Vie.

Har bestemt seg

Inne i kultursalen satt elever klar til å ta imot klasser som skulle stemme ved skolevalget. Nora Stene (17), Rakel Midtlyng (18), Malin Hov (18), Randi Singsaas (17) og Malin Solemsmo (17) har alle stemmerett ved høstens stortingsvalg, og har bestemt seg for å bruke stemmeretten ved det ordinære valget.

– Det har vært litt vanskelig å bestemme seg, men jeg har nå gjort det. Jeg valgte et parti som er opptatt av skolen, sier Nora Stene.

Rakel Midtlyng synes også skolen er en viktig sak i valgkampen.

– Jeg har det helt klart, og for meg er det litt viktig hvordan de legger opp økonomien for landet, sier Malin Hov.

Randi Singsaas skal stemme, men har ikke helt bestemt seg for hvilket parti hun velger. For Malin Solemsmo er valget klart.

Kan forhåndsstemme

Skolen har mange elever som kan stemme ved høstens valg, og rektor Randi Nordgaard Hermstad forteller at elevene får tilbud om å forhåndsstemme på skolen på torsdag.

Parti

T.h fagleder Øystein Vie, og i bakgrunnen elevene Nora Stene, Rakel Midtlyng og Malin Hov.