Torsdag formiddag forsvant radiosignalet fra NRK for lyttere i Trøndelag og Møre og Romsdal som ennå ikke har skaffet seg dab-radio.

P4 stenger 21. april

Stengingen i Midt-Norge er den andre i en landsomfattende avvikling av FM-sendinger gjennom året. Fra før er Nordland gjort heldigitalt, mens Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene i første omgang må klare seg uten NRK på FM.

21. april stenger også P4, Radio Norge og flere lokalradioer FM-signalet i fylkene. På landsbasis vil 189 lokalradiostasjoner fortsette å sende på FM-nettet ut 2021.

Frykter ikke klagestorm

NRK rapporterer om storhandel av dab-radioer i regionen i dagene før FM-stengingen. Mange er godt forberedt på skiftet til digital radio, mener daglig Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

– Svært mange nordmenn lytter allerede digitalt, men det er fremdeles noen som skal oppgradere radioapparatene i tiden framover. Radiobransjen skal selvfølgelig hjelpe lyttere som trenger veiledning, sier Torvmark.

Torsdagens FM-slukking omfatter til sammen over 700.000 lyttere. Regiondirektør Sigrid Gjellan i NRK Midt-Norge er ikke bekymret for noen klagestorm.

– Jeg tror det er mange som allerede er over på dab og digital lytting på nettradio og lignende, sier hun til egen kanal.

Kan rykke ut

Øyvind Vasaasen, som er beredskapssjef i NRK, påpeker at tre ganger så mange mennesker blir berørt av slukkingen onsdag som da FM-nettet ble tatt ned i Nordland. Derfor er hjelpeteamene forberedt på at det nå kan bli travlere.

- Disse kan "rykke ut" til lyttere vi ikke klarer å hjelpe via publikumsservice. Hjelpeteamene kontrollerer også dekning i områder vi hadde fått tilbakemeldinger på, og de besøker forhandlere og verksteder, forteller han.

Kabelbrudd

Norge er det eneste landet i verden som har bestemt seg for å skru av FM-nettet for nasjonale kanaler. Kritikere har stilt spørsmål ved om DAB-nettet er tilstrekkelig utbygd blant annet langs veiene, og hvorvidt dette kan sikre at landets innbyggere får tilstrekkelig informasjon i en nødsituasjon.

Et kabelbrudd i Finnmark som førte til at både DAB- og telefonnett falt ut i januar, satte saken på spissen.

– Radio og dab er en kritisk samfunnsfunksjon og skal fungere nesten uansett hva som banker på døra av utfordringer, sa Per-Kristen Brekke, sjef for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Norkring, som eier og drifter DAB-nettet, har satt opp en reserveløsning for å sikre at det ikke skjer igjen.

Ifølge Norkring har 99,5 prosent av Norges befolkning DAB-dekning. Prisen på utbyggingen har vært 1 milliard kroner, heter det på selskapets nettsider.

NRKs dab-patrulje besøkte Melhus i forrige uke. Foto: Gunn Heidi Nakrem