Etter at snøen er kommet er det bedre sporingsforhold og dermed øker sjansene for å finne en gaupefamilie, som består av ei gaupemor i følge med en eller flere unger.

SE GAUPEFAMILIE: Se video fra viltkamera

Statens naturoppsyn (SNO) overvåker gaupebestanden på oppdrag fra Rovdata, og intensiverer nå innsatsen over hele landet. Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge.

– Rovviltkontaktene i SNO trenger nå din hjelp. Overvåkingen av gaupebestanden i landet er rettet mot å registrere gaupefamilier, og for at vi skal få en best mulig oversikt, så er vi avhengige av at publikum bidrar i arbeidet, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Kjørstad oppfordrer folk til å melde fra så fort som mulig til den lokale rovviltkontakten dersom de kommer over flere gauper i lag.

– Når publikum kommer over en gaupefamilie, eller oppdager spor og andre sportegn etter dem, så er det viktig at SNO får gjort grundige undersøkelser på stedet. For at sporene skal være ferskest mulig, er det derfor veldig viktig at det blir gitt beskjed til den lokale rovviltkontakten i SNO så snart som mulig, sier Kjørstad.

Stortinget har bestemt at det skal være 65 kull med gaupeunger i Norge hvert år.

Kilde: Rovdata.no

SPORDELING: Gaupeunger følger vanligvis mora fram til de er nesten ett år gamle, og det er vanlig at de går i moras spor for å spare energi. Det kan ofte være vanskelig å se om det er ett eller flere dyr i følge. Som regel vil ungene gå ut av moras spor der det er fast snø og lett å bevege seg, for eksempel ved veikryssinger og i tett barskog. Lars Gangås/Statens naturoppsyn Foto: Lars Gangås/Statens naturoppsyn