– Her er det fullt hus og stor jubel. Vi har 152 senger og 152 elever. Det er lange ventelister ettersom skolen har godt ry, sier rektor Ronald Nygård på Trøndertun folkehøgskole.

Opptaksprøver

Trøndertun har spesialisert seg på musikk og dans, og har opptaksprøver. Nygård forteller at søkere må bevise at de har et høyt nok nivå, og at det bare er de beste som kommer inn.

Den andre folkehøgskolen i Melhus er Rødde folkehøgskole. Denne skolen har 104 elevplasser, og 96 av dem er fylt. To av linjene har reiser til Afrika. Musikklinjer er også ettertraktet.

Ett annerledes skoleår

– De siste åtte årene har det vært så å si fullt. Antallet 96 som vi har i år, er en naturlig variasjon. Det er mange grunner til at folkehøgskoler er i vinden. Etter 13 års skolegang har mange et behov for et annerledes skoleår uten eksamen og karakterer. De får dyrke sine interesser, sier rektor Kåre Rein. Rekordmange er elever på folkehøgskoler i Norge, og NTB opplyser at det er over 7500 folkehøgskoleelever. Det er flere enn Forsvaret tar inn til førstegangstjeneste.

I forrige uke kom elevene, og da Trønderbladet var innom på onsdag, var elevene i full sving med å bli kjent med hverandre og pakke ut kofferter.

Fra andre deler av landet

Klara Håvarstein (18) er fra Randaberg, og har valgt linja Multisport Bali.

– Jeg valgte den linja fordi det så kjekt ut. Andre linjer var fulle fordi jeg søkte litt sent, men jeg tror det blir gøy å gå på den jeg er på nå, sier Håvarstein.

– Jeg hadde hørt så mye fint og bra om skolen. Når jeg kan kombinere favoritthobbyen min med skole, er det bra, sier David Jansen (19) fra Sauda, som har valgt Beats Electro. Eskil Kvålsvoll (19) fra Bærum går også på linja Beats Electro, og han valgte Rødde folkehøgskole fordi han hadde hørt mye bra om den.

– Jeg er ikke helt klar for å studere. Musikken vil alltid være en hobby, forteller Kvålsvoll. Inga Rosendahl (1) fra Bergen går på linja Freeride Japan, og hun forteller at hun har veldig lyst til å stå på ski og dra til Japan.

Deler rom

Mads Rossland (19) og Stefan Høyland (19) skal dele rom, og de går begge på linja Beats Electro.

– Det kommer til å gå meget bra å dele rom selv om vi ikke kjenner hverandre fra før, sier Mads.

Stefan forteller at de har fått ordensregler for skolen slik at det nok skal gå fint å holde orden, og han tror at det å dele rom med en annen betyr at en har noen å forholde seg til når en er alene.

103-åring jubilerte

Rektor Kåre Rein viser fram den nye samlingssalen med plass til 130. Rødde folkehøgskole ble startet i 1920, og har årlig stevner for tidligere elever.

– På elevstevnet forrige helg møtte til og med en jubilant som er 103 år. Hun hadde 85-årsjubileum som elev. Går du på folkehøgskole, blir du frisk og lever lenge, sier Rein med et smil.

Rein forteller at skolen sist sommer hadde et opplegg for flyktninger som skolen ønsker å videreføre, og at skolen pleier å ha forestilling for barnehageunger.

Et folkehøgskoleår krever samhandling og at plikter følges opp.

- Folkehøgskolen blir også en mulighet for å starte på nytt i et annet miljø, sier Rein.

NETTOPP STARTET: Klara Håvarstein, Inga Rosendahl, David Jansen og Eskil Kvålsvoll gikk i forrige uke i gang med skoleåret på Rødde folkehøgskole. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Rektor Kåre Rein sitter i den nye samlingssalen som har plass til alle elevene og de ansatte. Den brukes også ved anledninger som når foreldrene er på besøk. Foto: Gunn Heidi Nakrem