Ville du "bundet fast øynene dine" på fortauet når du skulle inn i butikken for å handle?

Norges Blindeforbund stiller dette spørsmålet.

Mange førerhundbrukere får nemlig beskjed å sette fra seg hunden ute når de skal kjøpe dagligvarer, når de skal på kafé, eller ta buss og drosje for å dra på besøk.

Får ofte ikke taxi

- På Melhus er dette et veldig lite problem, men det kan oppstå andre steder, og mest i taxinæringa rundt om i landet, sier Tore Johnny Bråtveit fra Melhus. Han er leder i Norges førerhundforbund som er en interessepolitisk organisasjon etablert i 11 fylker. Hans medlemmer opplever at de ganske ofte ikke får taxi, og særlig når sjåføren er av utenlandsk opprinnelse.

Bråtveit har selv flere ganger blitt avvist av drosjer, og har erfart at det ofte ikke nytter å argumentere. - Disse sjåførene vil ikke ha en hund i bilen, de mener hunder er urene, eller de påberoper seg allergi mot hund, sier han.

- Men Samferdselsdepartementet har forbilledlig slått fast at taxinæringen ikke har adgang til å velge bort visse grupper av befolkningen. Allergi må kunne dokumenteres, og er den for alvorlig til at sjåføren kan utføre arbeidet sitt, må vedkommende skaffe seg annen jobb, sier Bråtveit.

I Trondheim er problemet mye mindre enn i f.eks. Stavanger og Oslo. Han viser til en VG-reportasje med en førehundbruker som ble forbikjørt av 20 drosjer.

En undersøkelse Ispos MMI har gjort for Norges Blindeforbund viser at én av tre førerhundbrukere har opplevd å bli nektet å ha med førerhunden i drosje, hver femte synshemmede med førerhund har blitt nektet adgang på butikken eller på spisesteder.

- Den som er synshemmet kan ikke legge igjen en spesialtrent førerhund til 300.000 kroner på fortauet. Dessuten er det både pinlig og nedverdigende å bli nektet å komme inn når du skal på kafé med vennene dine, uttaler blindeforbundet i en pressemelding.

Til dette har Bråtveit følgende kommentar:

- Dette med å binde hunden utenfor butikken har også en annen side ved seg. Å gå fra en hund bundet og i "forsvarsløs tilstand", som vel er lovens formulering, er straffbart. Dermed kan en også si at næringsdrivende som krever at førerhundbruker skal binde hunden sin utenfor virksomheten, begår flere straffbare handlinger, som diskriminering og oppfordring til å begå lovbrudd, sier Tore Johnny Bråtveit.

Førerhundens dag

Siste onsdag i april hvert år er førerhundens dag, og Norges Blindeforbund vil informere om at loven er klar: En førerhund skal være med inn der kunden har adgang. Altså i butikklokalet, men ikke bak fiskedisken eller på lageret. I restaurantlokalet, men ikke på kjøkkenet. Disse bestemmelsene er viktige for at en som er funksjonshemmet skal ha samme mulighet til å delta i samfunnet som alle andre.