Ifølge folkehelseprofilen, som hvert år utarbeides av Nasjonalt folkehelseinstitutt, har Midtre Gauldal en større andel av personer med type 2-diabetes.

- For å være mer nøyaktig er det flere personer i Midtre Gauldalsom får foreskrevet legemidler mot diabetes 2. Diagnostiseringer har ikkeFolkehelseinstituttet talt opp. Men vi antar ut fra dette at det er høyerediabetesforekomst i vår kommune enn ellers i landet. Hvis dette stemmer må vispørre oss selv hvorfor, sier folkehelsekoordinator og leder forFrisklivsentralen, Kristin Myklevoll.

Hun ser med bekymring på tallene.

- Ifølge Lov om helsearbeid (folkehelseloven), skal enhverkommune ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen, samt depositive og negative faktorer som kan påvirke denne. Denne oversikten skal væreskriftlig og skal inngå i kommunens planarbeid. Folkehelseinstituttetsfolkehelseprofiler er til god hjelp i dette arbeidet.

Nytt tilsyn

Myklevoll arbeider nå med denne oversikten og fikk denne uken beskjedom at kommunen får tilsyn fra fylkesmannen vedrørende arbeidet medfolkehelsespørsmål.

- Dette tilsynet ønsker vi hjertelig velkommen. Et tilsynhjelper oss med å utarbeide den gode oversikten og finne ut av hvor skoentrykker, hvor kan vi bli bedre og hva gjør vi bra allerede. Vi har gode fagfolkpå alle nivå i denne kommunen og jeg tror alle ser viktigheten av forebyggingog det å skaffe seg oversikt over problemområdene.

- Det er gjennom slikt arbeid vi kan gå inn å forebygge der deter nødvendig og det er nettopp det den nyopprettede frisklivssentralen er herfor. Vi skal forebygge, påpeker Myklevoll.

Trønderbladet har også vært i kontakt med både helsesøstre oglegekontor i Midtre Gauldal, men ingen vil foreløpig kommentere tallene.

Rammer alle

Diabetes type 2 kan ramme unge så vel så gamle, selv om detfremdeles er vanligere at sykdommen debuterer etter fylte 40 år.

IfølgeDiabetesforbundet er rundt 350 000 nordmenn rammet av dette. Av disse regner en med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Andelennordmenn med diagnosen har firedoblet seg de siste 50 år, og hvert år rammesytterligere 6000–7000  av dette.

Man har funnet frem til en hel rekke faktorer som kan forårsakeeller øke sjansene for å utvikle diabetes type 2.

Her er noen av årsakene:

1. Genetikk:

Diabetes type 2 har sterke genetiske aspekter, blant annet errisikoen for å utvikle sykdommen ca. 40 % hvis en av foreldrene harden og ca. 80 % hvis begge foreldrene har den (kilde: diabetes.dk). Endasterkere ser man dette hos eneggede tvillinger hvor det er oppimot 90 % sjansefor å få diabetes type 2 for en person som har en tvilling med sykdommen.

2. Overvekt og fedme:

Man regner at vel 70 % av de som har av diabetes type 2 erovervektige. Uansett alder øker sjansen for diabetes type 2 ved overvekt ogfedme. Det er enda ikke helt klarlagt hvorfor fedme er en så viktig faktor iutviklingen av sykdommen men det synes klart at fedme både fører til øktinsulin resistens i lever, muskel, og fettceller samt gjør bukspyttkjertelenmindre følsom for høye blodsukkerverdier.

3. Kosthold:

Den såkalte vestlige dietten er forbundet med en klar øktforekomst av diabetes type 2. Det som kjennetegner en slik diet er høyt inntakav kjøtt, melkeprodukter med høyt fettinnhold, alkohol, og sukkerholdigedesserter og snacks. Den økte risikoen er uavhengig av kroppsvekten slik attynne personer som spiser mye mat som beskrevet over har større sjanse for åutvikle diabetes type 2 enn en tynn person som spiser mer grønnsaker, frukt, ogfisk.

4. Manglende fysisk aktivitet:

Fysisk aktivitet har vist seg å ha en positiv effekt på hvordankroppen reagerer på insulin, og minsker insulinresistensen. En treningsøkt kangi bedret effekt av insulinet i opptil 16 timer etterpå. I tillegg har fysiskaktivitet en positiv effekt på blodtrykket og kolesterolnivået.

Folkehelsekoordinator og leder for Frisklivsentralen, Kristin Myklevoll, arbeider med å kartlegge folkehelsen i kommunen.