– Båndtvang også i skiløyper vil gi en sterk begrensning i hundenes muligheter til å strekke seg ut, sier Astrid Grendstad som sammen med mora Ingeborg driver Målsjøåsen kennel og hundepensjonat

Ny forskrift

Familien bor i Klæbu, og da helt inntil kommunegrensa til Melhus. Kennelen har ofte besøk av hunder fra Melhus, og Grendstad forteller at hun allerede har fått reaksjoner fra hundeeiere i Melhus på forslaget til ny forskrift for hundehold i Melhus. Trønderbladet skrev nettopp om at komité for teknikk og miljø har sendt ut på høring forslag til ny forskrift, og at den nye forskrifta inneholder båndtvang i lysløyper og preparerte skiløyper. Mange har skrevet sin mening om dette på Trønderbladets Facebook-side.

Astrid Grendstad mener at det er for lite fokus på hundens behov, og hun mener at hundene har behov for å løpe fritt og ikke få noen bare meters luftetur før den må inn i et bur igjen.

– De som driver med husdyr, er pålagt å ha dyr ute et visst antall uker i året, og det er krav om løsdrift i fjøset. Hva med hundens behov for å løpe fritt, spør Ingeborg Grendstad.

Utvidet jaktperiode

– Vi har også fått utvidet jaktperioden til 23. desember, og det sperrer for å la hunden løpe i utmarka. I jaktperioden risikerer en å komme midt i et elgdrev, og det er ikke trivelig å møte en sint elgjeger med våpen. Det oppleves slik at en bare kan ta med hund ut i marka i perioden 23. desember til 1. april, og så skal det i tillegg være båndtvang i skiløyper, sier Astrid Grendstad.

Grendstad savner en begrunnelse for at forskrifta skal endres.

Lufteområder

– Det blir brudd på hundeloven om det innføres båndtvang på alle områder. I stedet burde det legges til rette for at noen løyper ikke har båndtvang, og at det merkes med skilt slik at de som er redde for løse hunder, kan være klar over det. Dessuten burde Melhus få 3–4 store inngjerdede områder der hunder kan få løpe fritt. Jeg har besøkt luftepark i USA, og den var mye brukt. Der betalte hundeeieren litt for vedlikehold av området, opplyser Grendstad.

Hundens betydning for folkehelsa burde vektlegges, mener Astrid og Ingeborg Grendstad.

–Alle forstår at det skal være båndtvang av hensyn til beitedyr, og av hensyn til rådyr en snørik vinter. Vi er imot at hundepassere skal få slippe 15–20 hunder samtidig slik det skal ha vært tilfeller av i Flåmarka og på Hølonda, sier Grendstad.