Forrige uke startet Norges vassdrags- og energidirektorat sikringsarbeider i Møsta. Tiltak skal gjøres østover fra E6, og cirka to kilometer innover mot Dal.

– Arbeidene har gått fint og effektivt. Vi skal holde på utover vinteren, og hindres ikke av snø eller frost. Blir det tjukk is i elva, må vi bryte den opp og flytte den bort, forteller Sæterbø.

Elvebunnen skal heves én meter, og sidekantene formes for å gi god arrondering og sikkerhet mot utglidninger.

Sæterbø forteller at han er godt vant med å være ukependler, og trives med denne jobben. NVE har eget entreprenørselskap, og som gravemaskinkjører har han oppdrag i et stort distrikt.

Fyller på stein og grus

Distriktsingeniør Joar Skauge i NVE forklarer at man skal hindre skred og utglidninger ved elva. Det har vært noe jorderosjon opp gjennom åra, og man vet at området kan være utsatt for skred. Skauge opplyser at det er 200 år siden det gikk større skred, som den gangen blokkerte hovedvegen.

– Naboene har dessuten vært utsatt for overvann, og vegen opp Møstadalen har vært flomutsatt. Arbeidene vi gjør skal forhindre dette også, forklarer Skauge.

Over 50.000 kubikkmeter stein og grus skal kjøres på i bekkeløpet. Det er også planer om å heve vegen enkelte steder.

For tida er det to gravemaskiner på stedet, og sju lastebiler går i skytteltrafikk med stein og grus. I tillegg ryddes det skog. Grim Sæterbø er gravemaskinsjåfør, og forteller at de kjørte på 5.000 kubikkmeter masse i forrige uke.

Les mer: Venter på rassikring.

God gyteelv

Møsta er kjent for å være ei god gyteelv, særlig for sjøørret. Dette blir det tatt hensyn til, forklarer Joar Skauge.

– Vi gjorde undersøkelser på forhånd for å kartlegge elva. Det er mest gyting i øvre deler av Møsta, og den blir ikke tatt nå. Vi kommer til å etablere gyteplasser med grus, og flytte uti steiner som skal gi skjulesteder for yngel og småfisk. Forhåpentligvis blir gyteforholdene bedre enn før, sier Skauge.

Les mer: Sjekket rassted etter kraftig regn.

Elva Møsta går østover og krysser E6 ved stedet der Oles Autorast lå. Det gjøres ingen tiltak mellom E6 og Gaula. Foto: John Lerli