Kristian Kahrs (45) er fylkesleder og sentralstyremedlem i Demokratene, og vakte oppsikt da han i forrige uke gikk ut og sa at partiet hans nå går aktivt ut for å få skoler med på et prøveprosjekt med uniformering av elever.

–Utdanningsforbundet er skeptiske, men det bryr jeg meg ikke om, hvis vi kan redde unge jenter fra motepresset, sier Kahrs.

Les også: Er det sørtrondernes tur nå?

Tror på suksess

NRK omtalte saken, og varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, stilte seg heller ikke særlig positiv til forslaget, mens elevene som ble spurt, var mer nyanserte og delte i sin mening.

–Tenk på alle de tusenvis av kronene foreldrene sparer på merkeklær, sier Kahrs.

Demokratene har imidlertid ikke kommet med noe konkret forslag til hvordan uniformene skal finansieres foreløpig, men de har et ønske om at det skal være med offentlig støtte.

Kahrs er overbevist om at det vil bli lett å få skoler med på prøveprosjektet, og at det vil bli en suksess.

Mangler disiplin i skolen

I tillegg mener fylkeslederen at økt grad av disiplin i skolene er nødvendig for å skape respekt både mellom elever og mellom lærere og elever, men hvordan det skal løses i praksis, har han ikke noen konkret løsning på.

–Jeg hadde hatt godt av litt mer disiplin selv, sier han.

Han tilbrakte noen av sine tidligste barneår i kapellangården i Varmbu på Melhus, som sønn av daværende kapellan John William Kahrs, og gikk på Gimse barneskole.

–Jeg husker jeg la en tegnestift på stolen til en av lærerne den første timen, men jeg fnise så fælt at det ble ikke så vellykket. Det er ofte barn av lærere og prester som er de verste, humrer Kahrs.

Les også: Det er feil at det skal gå på sikkerheten løs (+)

Men på den tiden var presset om konformitet, som han selv sier, et helt annet, samtidig som han medgir at bruk av skoleuniform ikke vil føre til mindre konformitet i klesveien.

–Men jeg tror dette vil skape en felles identitet for elevene, sier han.

Tar debattene

Demokratene vedtok sitt program for 2017 til 2021 på landsmøtet i februar, og Kahrs er svært fornøyd med det de har fått til.

–Jeg mener det er landets beste partiprogram, sier han.

Han trekker blant annet fram kriminalpolitikken, som partiet mener må bli tøffere.

–Vi bruker for eksempel veldig mye ressurser på Anders Behring Breivik, men hva om vi hadde fulgt amerikansk modell, og gitt ham 77 ganger 21 års fengsel? Da kunne vi låst døra og kastet nøkkelen, uttaler han.

Partiets innvandrings- og asylpolitikk er han også svært fornøyd med. I programmet står det at de vil begrense migrasjonen fra islamske kulturer så mye som mulig, fordi religionen ifølge partiet ikke er forenelig med et åpent demokrati med respekt for ytringsfriheten.

–Vi tør å ta debatten om muslimer, fordi vi er ideologisk bevisste. Frp er populistiske, sier han om den argeste politiske konkurrenten, som mange av Demokratenes medlemmer kommer fra.

Tror på fred med Trump

Selv har Kahrs en fortid i Høyre, men endret politisk syn etter en periode som offiser i KFOR-styrkene i 2000, hvor han i ettertid fikk en kraftig personlig reaksjon, og blant annet endte opp med et langt mer kritisk syn på NATO.

–Jeg har veldig stor tro på hver enkelt nasjons suverenitet, og det å gå inn i et område og ta over styringa, blir helt feil, sier han.

Les også: Kristian Kahrs - midt i skuddlinjen

Men han understreker samtidig at han støtter Norges medlemskap i forsvarsorganisasjonen.

Kahrs har også tidligere vært svært kritisk til USA, men dette har endret seg med ny president.

–Jeg har tro på en fredeligere verden med Trump, sier han, og viser fram det han kaller finskjorta si, med slagordet fra presidentens valgkamp: «Make America great again».

Les også: Donald Trump er verre enn vi fryktet

Demokratene går også inn for forpliktende folkeavstemninger i politiske saker, for å øke folks rett og mulighet til å delta i større grad i avgjørelser som angår dem selv.

–Vi ser for oss at hvis du for eksempel har 100.000 signaturer – vi har ikke satt noe eksakt tall – med BankID eller lignende, kan du kreve folkeavstemning i en sak, sier han.

Stortingskristian på nett

Kahrs er førstekandidat til Stortinget for Demokratene i Sør-Trøndelag, og ambisjonene om stortingsplass kom tidlig. Han opprettet blant annet internettsiden stortingskristian.com før han meldte seg inn i Demokratene. Han bodde på den tiden i Beograd, og kom hjem for å sette planen i verk.

–Jeg kom hjem i 2015 for å ta del i ledelsen av Demokratene, for å komme på Stortinget, og for å berge landet mitt, sier han.

Ved stortingsvalget 2013 fikk partiet 0,1 prosent av stemmene på landsbasis, og samme resultat i Sør-Trøndelag. Likevel har Kahrs stor tro på at han har en realistisk sjanse.

–Jeg tror vi har gode sjanser for å ta en del stemmer fra Frp, sier han.

Kahrs forteller om en god og fin barndomsperiode på Melhus, hvor han ikke så rent sjelden var å se sammen med sin far, enten det var på vitnemøter eller gudstjenester.

BARNDOMSHJEMMET: Kristian Kahrs (t.v.) tok med seg broren, Jan Ditmar, på besøk til barndomshjemmet i kapellangården i Varmbu på Melhus. Her bodde de til vinteren 1982, og Kristian har ikke vært her siden.