I dag var det den internasjonale barnehagedagen. I Liøya barnehage på Støren fikk ungene selv lov til å bestemme hva de skulle gjøre denne dagen. Noen bakte rundstykker, noen spikket instrumenter, mens andre igjen laget medajer av tre.

Men det som nok gjorde størst inntrykk var da Svein Erik Pedersen fra Gauldal brann og redning parkerte den knallgule brannbilen utenfor barnehagen. Fem- og seksårsgruppa fikk attpå til kjøre en liten tur på småveiene på Støren, først guttene og så jentene. Brannmannen viser knappen hvor han setter på blålysene og når sirenen uler skvetter alle til. Men bare bitte litt.

Ekstra fart før tunnell

- Kan du kjør fort! Kan du kjør fort! Kan du kjør fort!, spørres det ivrig.

Pedersen forklarer at han ikke har lyst til å gjøre det nå fordi ungene står i baksetet. De får lov til det når han kjører sakte på sideveiene.

- Skal vi om vi kommer oss gjennom, spør han når vi nærmer oss en jernbaneundergang.

- Kanskje må vi ha litt ekstra fart!

- Gode ambassadører

Pedersen forteller at ungene lurer på forskjellige ting når de besøker barnehager.

- De spør hvor fort vi kan kjøre. Om vi kan sette på blålys og sirenen. De synes også det er moro å sitte på en stor bil, forteller han.

Gauldal brann og redning stiller opp så langt det lar gjøre når barnehager og skoler tar kontakt.

- Unger er veldig gode ambassadører og påvirkelige. Hvis vi ber dem om å dra hjem og sjekke brannvarsleren, så gjør de det. Vi er også innom videregående skoler og viser hvordan vi skjærer ut noen fra en bil. Vi vinkler budskapet opp mot hvor vi er. Forebygging er det viktigste vi gjør, sier Pedersen, og legger til at de snitt har cirka 350 oppdrag i året.

- Kan du tute?

Pedagogisk leder Rigmor Segtnan forteller ungene i Liøya barnehage tidligere har besøkt politiet.

- Og da hadde de lyst til å besøke brannstasjonen også. Nå skal vi inn å jobbe med brannforebygging. Og så skal ungene få en liten hjemmelekse, å dra hjem å sjekke brannvarsleren.

- Kan du tute når du drar, kommer det fra et av barna når brannmannen gjør seg klar til å dra videre.