Til tross for sin unge alder er 24 år gamle Maren Berg fra Melhus allerede dreven innen megleryrket. Å ha en av landets mestselgende meglere Tonje Borthen, som sin sjef og mentor er i så måte ingen bakdel.

– Jeg har kjent Tonje i mange år og sett henne gjøre stor suksess gjennom hardt arbeid. Det er en av grunnene til at jeg i en tidlig alder bestemte meg for å bli megler. Målet er å oppnå tilsvarende suksess, både personlig og for firmaet jeg jobber for.

Sommerjobb ga mersmak

Berg har det siste året jobbet som eiendomsmeglerfullmektig hos Eiendomsmegler 1 Nybygg på Lerkendal. Hennes første møte med bransjen var imidlertid en sommerjobb i 2010.

– Jeg jobbet da på flere av Eiendomsmegler 1s bydelskontor og fikk være med mange dyktige meglere ut på jobb. Det var noe jeg lærte mye av. Høsten det samme året startet jeg derfor på eiendomsmeglerstudiet i Trondheim.

Lærling

Gjennom de første årene av studietiden fortsatte Berg å jobbe for Eiendomsmegler 1, i hovedsak på den såkalte oppgjørsavdelingen. Det siste året av studietiden gikk imidlertid Berg inn i en traineestilling.

– Det året la mye av grunnlaget for at jeg som ferdig student kunne gå rett ut i megleryrket. Det er et valg jeg ikke har angret på en eneste dag.

For megleryrket er i forandring. Fra å være en mannsdominert fremoverlent bransje, er yrket i dag i stadig større grad dominert av målbevisste unge kvinner med sosiale antenner og en god porsjon sosial samvittighet.

Ukjent supermegler

– For meg er det aller viktigste at mine kunder føler trygghet og at de er godt ivaretatt. Det å kjøpe eller selge bolig er for mange en av de største avgjørelsene man gjør i løpet av livet. Derfor er det helt avgjørende at kunde og megler spiller på lag.

Maren Bergs mentor i bransjen er det som av Dagens Næringsliv er blitt kalt «Norges ukjente supermegler» – Tonje Borthen.

Borthen som har jobbet som eiendomsmegler siden 1999 er minst like mediesky som hun er suksessrik. Få meglere i landet kommer opp mot salget til den spreke 40 åringen, som i dag sitter som avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 Nybygg på Lerkendal Stadion.

Borthen snakker mer enn gjerne om både konjunkturer, usikkerheten i norsk økonomi og om utviklingen av boligpriser.

Men når det blir snakk om eget salg er hun imidlertid mer tilbakeholden.

– Holder du tellingen på hvor mange boliger du har solgt?

– Jeg har en viss peil på totalen som er i overkant av 3.000 boliger, men utover det holder jeg ikke tellingen. Jeg har konkurranseinstinkt og liker å vinne, men resultatet av mine salg er sammensatt av mange gode medarbeidere, saksbehandlere, bank, sjefen min og gode kolleger.

Skryter av ungdommen

Som avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 ser Borthen verdien av å få inn nytt blod.

– Personer som Maren er et friskt pust i organisasjonen. De er på mange måter den nye vinen med et helt nytt tankesett og en helt ny måte å jobbe på. Maren er helt klart rett person på rett sted til rett tid.