Søknadsfristen til samordna opptak på universiteter og høyskoler i Norge, går ut 15. april. Det er tid for viktige valg.

Valget kan være vanskelig, og det er også utfordrende som tenåring, å ta en avgjørelse på hva man tror man har lyst til å gjøre de neste tre til sju årene.

Vi har spurt fire avgangselever på studieforberedende linje ved Melhus videregående, hva de har valgt, hvorfor, hvor lenge de har visst hva de skulle velge, og om dette har påvirket fagene de har valgt på videregående.

Martin Hagen

- Jeg har ikke søkt ennå, men det blir sivilingeniørstudiet. Det er nitten ulike linjer å velge i der, og jeg har vurdert flere. Jeg har brukt mange måneder på å finne ut av dette, men ender nok opp med å søke på bygg ved NTNU. Jeg har vurdert mye forskjellig opp gjennom årene. På videregående har jeg valgt bort fordypningsfag jeg var sikker på at jeg ikke ville få bruk for til videre studier.

Katharina Glein Wikan

- Jeg skal bli jordmor, og da må jeg gå sykepleien. Jeg tror jeg kommer i inn i Trondheim, håper det i alle fall. Jeg har visst at jeg skal bli jordmor siden ungdomsskolen. I tillegg til sykepleien i Trondheim, Levanger og Oslo, har jeg også satt opp veterinærhøyskolen og bioingeniør på søknaden. For å ha mulighet til å kunne ta legestudiet etter jordmorutdanningen, valgte jeg realfag som fordypningsfag.

Ida Haugen

- Jeg har søkt og kommet inn på folkehøyskole i Sarpsborg. Jeg skal gå radio- og tv-journalistikk der. Det er på ett år, og etter det kan det hende jeg skal ta noe utdanning innen lydteknikk, eller ta et friår eller jobbe. Jeg har visst det et par måneder at jeg skulle søke på dette. Jeg skulle egentlig bli sjørøver, men læreren min sa at det ikke var et ordentlig yrke. Jeg er nitti prosent sikker på at jeg har valgt riktig nå.

Tonje Bellingmo Onsøien

- Jeg har søkt på Statsvitenskap ved NTNU, og har kanskje lyst til å jobbe med politikk, kanskje innen departementene. Jeg har egentlig lyst til å lage min egen organisasjon, og gjøre noe for verden. Jeg har aldri visst hundre prosent hva jeg skulle søke, men jeg har hatt lyst til å jobbe med mennesker og politikk. Har vurdert sosialantropologi, psykologi og juss også. Jeg har i tillegg til statsvitenskap, satt opp Afrika-studiet og kriminologi på søknaden.

VALGTID: Det er tid for å søke på høyere utdanning. Tonje Bellingmo Onsøien (f.v.), Martin Hagen, Ida Haugen og Katharina Glein Wikan synes ikke alle det er like vanskelig å velge.