I neste uke arrangeres Starmus i Trondheim. Starmus er en internasjonal vitenskaps- og musikkfestival som arrangeres i Norge for første gang. Matematiker og fysiker Stephen Hawking måtte trekke seg fra programmet tidligere i uka, men en rekke kapasiteter innen både vitenskap og kultur har meldt sin ankomst. May-Britt Moser og Edvard Moser, Buzz Aldrin. Oliver Stone, Larry King er bare noen av foredragsholderne.

Teoretisk mulig

Kronprinsparet skal tilbringe to dager i Trondheim og de har ytret ønske om å besøke Talentsenteret på Vitensenteret. Talentsenteret er en satsing for ungdommer som ønsker å fordype seg i realfag og hadde opptak i januar. Kristoffer Leraand fra Melhus har i et halvår fordypet seg i tidsreiser og har sammen med en annen elev fått oppdraget å vise kronprinsparet hva de har jobbet med. Besøket skjer på onsdag.

- Jeg har laget en modell hvor folk kan se at tidsreiser er mulig hvis hastigheten er stor nok eller du er påvirket av stor nok tyngdekraft. I hvert fall i teorien. På Talentsenteret kan du fordype deg i større prosjekter som du synes er er interessante og som det ikke er tid til på skolen, forteller han.

- Nå har du fått oppdraget med å guide kronprinsparet rundt på senteret. Hvordan blir det?

- Spennende, og det blir stort å møte kongelige, sier han.

Framtid innen astrofysikk

Oppdraget er nokså ferskt, men 17-åringen skal forberede seg godt.

- Vi må tenke litt på hva vi skal si. Dette er ganske stort, så det bør gjerne være bra, sier han.

- Er du nervøs?

- Nei, jeg er ikke det ennå, men blir nok litt nervøs på onsdag, tror han.

Leraand håper å fortsette på Talentsenteret når det starter opp igjen på nyåret.

- Jeg har definitivt lyst til å jobbe mer med vitenskap og kommer kanskje til å fordype meg innen astrofysikk.

Men i aller nærmeste framtid blir det fordyping i monarkiet for 17-åringen.