Førstkommende tirsdag vil NRK Brennpunkt vise dokumentaren "Pels". Filmen har fått flere millioner i statlig støtte, men er ifølge pelsdyrbransjen laget av aktivister som ønsker å legge ned næringen. I følge pelsdyrnæringen er det ikke overraskende med motstand, men de reagerer på metodene som er brukt for å lage dokumentaren.

Det er Piraya Film som produserer dokumentarfilmen «Pels», og filmen har et budsjett på over 5,4 millioner kroner. Statlig eide Norsk Filminstitutt bidrar med en støtte på 2,25 millioner, mens stiftelsen Fritt ord har bevilget 400.000 kroner. Filmen får også støtte fra Filmkraft Rogaland, Dansk Filminstitutt og NRK.

- Bryter med god presseskikk

Gunn Wormdahl, informasjonsjef i Norges Pelsdyralslag, går langt i å hevde at kildematerialet er brudd på god presseskikk. I følge Wormdahl skal aktivist og psykolog Frank Nervik ha gjort skjulte kameraopptak både i Trøndelag og Rogaland, og ha filmet dyr og mennesker i skjul etter å ha opparbeidet seg et tillitsforhold til pelsdyroppdretterne og deres familier. Nå sliter de involverte oppdretterne og deres familier med en stor psykisk belastning fordi de ikke aner hvordan de vil bli framstilt i dokumentarfilmen som sies å ha en agenda om å avvikle næringen.

Kjemper for et forbud

Pelsdyrbransjen er et hett tema, og det er store uenigheter om hvorvidt næringen skal avvikles. I følge NOAH – for dyrs rettigheter, har de kjempet for et forbud mot pelsdyroppdrett i 25 år. De mener majoriteten i befolkningen er imot pelsdyrhold, og at pelsdyrene lider i trange bur, noe som ikke er i nærheten av dyrevelferd. Trønderbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med pelsdyraktivisten Frank Nervik, uten hell, på grunn av at han skal ha foretatt opptakene som er grunnlag for Brennpunkt-dokumentaren.

Oppgitt og frustrert

Tidligere nestleder i Norges Pelsdyralslag, Mikal Kvaal, mener det er sterke krefter som nå er i sving for at pelsdyrnæringen skal bort.

- Det ble sendt inn en bekymringsmelding til NRK for tre måneder siden da filmen først var planlagt sendt. Bekymringen var at råmaterialet var fremskaffet gjennom ulovlig filming, og at aktivisten hadde kontaktet medlemmer på falske premisser. Etter bekymringsmeldingen bestemte NRK seg for å sette dokumentaren på vent, men nå har de altså snudd. Jeg er oppgitt og frustrert over at innholdet i denne dokumentaren ikke har gått gjennom noen form for kildekritikk slik jeg ser det, sier Kvaal.