Flyktningesaken er for tiden det største samfunnsproblemet og den viktigste utfordringen som møter oss.  Saken bunner i ufred og konflikter, fattigdom og ønsket om et bedre liv. Folkevandringer av flyktninger over hele verden har ingen umiddelbar løsning, og utfordringene vil øke i uoverskuelig framtid.

Utfordringene som følger av flyktningproblemet kommer stadig nærmere oss.   Flyktningproblemet vil vedrøre vår hverdag og vårt lokalsamfunn i stadig sterkere grad. Valgkampen handler om fordeling av goder og beskyttelse av egen kultur og velferd.  Derfor vedrører flyktningsaken også valgkampen:  Hvordan skal vi prioritere velferd for flyktninger vi ønsker å ta imot, opp mot alt som loves av økt velferd for egne innbyggere?  Når det kommer til stykket er det dette valgkampen handler om. Dette handler også om vår framtid. Det er derfor jeg med forundring merker meg at det bare er Fremskrittspartiet som har satt saken på dagsorden i kommunevalget.

Fremskrittspartiet ser at denne saken vil utfordre oss på flere måter i tiden som kommer.  Saken omfatter millioner av mennesker i nød omkring i verden som søker mot et bedre og tryggere liv.  Dette er mennesker som vi skal møte med respekt og krav om likeverd.  Vi forstår at problemet er for stort for en tilfredsstillende politisk og humanitær løsning bare ved lokal velvilje. Saken må angripes gjennom internasjonalt samarbeid.  Da gjelder det å hjelpe der nøden er størst og der hjelpen når flest mulig.  Det er bred enighet om at en hjelper flest og best om en kan hjelpe i nærområdene. Det er denne hjelpen FN og Frp  vil prioritere. Samtidig skal vi ta vare på og integrere de som allerede er bosatt i kommunen, samt de flyktningene vi har vedtatt og ta i mot.

I den lokale valgkampen handler dette om hvordan vi i Midtre Gauldal skal møte den humanitære katastrofen, samtidig som vi ønsker å utvikle vår egen velferd og kultur.  Vi vet at vi går mot tider med økonomiske nedgangstider og økende arbeidsledighet i samfunnet.  Vi vet at flyktningene utfordrer skole- og helsesektoren. Vi har  allerede mange arbeidsløse og arbeidsinnvandrere i kommunen som vil bli utsatt når innvandringen til kommunen øker.

Dersom vi mener å ta ansvar i en lokal valgkamp,  må vi tåle en diskusjon om konsekvenser, forpliktelser og ansvaret vi må ta i tiden framover.

I paneldebatten i kinosalen 20.august nevnte Tor Flagestad at vi i Frp ville tenke oss om og vurdere forpliktelsene vi påtar oss ved økt innvandring til kommunen. Vi må tenkt nøye gjennom hvilket ansvar og hvilke konsekvenser vi påtar oss, og om alternative tiltak kan gi bedre hjelp til flere for de pengene vi vil bruke.  Anført av ordføreren, og Tove Solem Helgemo fra SV/Rødt ble Flagestad nærmest buet ut av deler av forsamlingen.  Det er beklagelig at fordommene mot Frp sitter så dypt i enkelte politiske kretser, at begeistringen deres for egen fortreffelighet og omsorg blokkerer for å forstå alvoret og realiteten i det som  er den viktigste saken i valgkampen.

Det er ingen grunn til å tro at Flagestad eller Frp har mindre omsorg og medfølelse for flyktingene enn folk flest. Flagestad sier at i denne saken holder det ikke bare å appellere og  applaudere av medfølelse. Valgkampen må sette flyktningesaken på dagsorden og se hva vi er villige til å ta ansvar for i en diskusjon der mange er mest opptatt av å love økt velferd til egne velgere.

Dette er Frp sin utfordring til de som applauderte ordføreren og Tove Solem Helgemo sin omsorg og medfølelse ved valgkampåpningen i kinosalen!

Stian Engen

leder Frp.