Mange tok til orde under Melhus bygdekvinnelags folkemøte til orde for at kantor Bjørn Vevang ikke skal sies opp likevel. Ordstyrer Helge Bjørn Bæverfjord kom inn på at det kunne ha vært behov for en fredspris i menigheten i Melhus.

- Målet er å få orgelsaken tilbake slik den var, og kantoren tilbake igjen, sa Astrid Klomstad, leder i bygdekvinnelaget.

Kantoren

Kommunestyresalen i Melhus rådhus var fullsatt under folkemøtet onsdag kveld, og den ene taleren etter den andre bad om at fellesrådet trekker tilbake oppsigelsen av kantor Bjørn Vevang. Forrige torsdag ble det enstemmige vedtaket i Melhus kirkelige fellesråd om å si opp kantor Vevang, gjort offentlig.

En av dem som tok ordet, var kantoren og han sa at han har trivdes så godt i Melhus. Hans ønske var å få oppleve fruktene av den innsatsen han har lagt ned for orgelsaken.

- Mange lurer nok på hvorfor jeg er sagt opp. Jeg ønsker åpenhet. Jeg vil rette en stor takk til bygdekvinnelaget og takke hver av dere som har støttet meg, sa Vevang.

Svigerfar Svein Strugstad la også inn et godt ord for kantoren.

- Alle skal tilgis, også de som har begått de samme gjerningene flere ganger. Folk forlater kirka. Homofile og ulydige organister, få dem vekk?, sa Strugstad. Sistnevnte setning var ment ironisk.

Personalsak

Ordstyrer Helge Bjørn Bæverfjord sa at de frammøtte måtte respektere at sakens dokumenter er unntatt offentlighet, og at kantorens fagforening håndterer saken overfor arbeidsgiver.

- Vi skal ikke starte en prosedyre her i kveld. Arbeidsgiver har bevisbyrden. Oppsigelsen blir ikke tatt opp i respekt for at det er en personalsak, og vi skal fokusere på orgelsaken, sa Bæverfjord.

Kritisk til kirkeledelsen

Flere medlemmer av aksjonsgruppa gikk gjennom hvordan de har opplevd orgelsaken, og de kom med krass kritikk av kirkeverge Kurt Rylandsholm. Kristine Kaasa Moe kom blant annet inn på at aksjonsgruppa har sendt mange brev til fellesrådet uten å få svar.

- Det er heldigvis ennå ikke skrevet orgelkontrakt, og det er en vei tilbake. Det er ikke grunnlag for meg å ha tillit til fellesrådet, sa Kaasa Moe.

Tidligere medlem av orgelkomiteen, Espen Selbæk, etterlyste gjenoppbygging av orgelet fra Aberdeen. Selbæk og Vevang hentet orgelpiper fra Skottland til Melhus kirke.

- Fellesrådet er i ferd med å ødelegge orgelskatten Vevang og jeg hentet i Aberdeen, mente Selbæk.

Kirkegjengerne

Erik Tofte som har sittet i orgelkomiteer, bad de frammøtte om å ta ham og ikke kirkevergen.

- Jeg var tungen på vektskåla, og jeg gjorde meg den vurderinga at jeg litet mer på orgelkonsulent Bjørn Andor Drage enn på Bjørn Vevang og Herborg Hongset. Jeg savner at aksjonsgruppa tar meg, men nei, det har vært helt stilt. Det er kirkevergen som har fått kjøre seg, sa Tofte.

Tofte la til at han er nokså overbevist om at kirkegjengere er på linje med menighetsrådet.

- Kirkegjengere kan også være ei gruppe som kan lyttes til, anbefalte Tofte.

I tillegg rådet han bygdekvinnelaget til å tenke over hva biskop Tor Singsaas har skrevet til bygdekvinnelaget om at biskopen ikke slutter seg til bygdekvinners betegnelse "vanstyre innen kirkeledelsen". Biskopen skrev også i brevet at han ikke kan overprøve saker som gjelder oppsigelse av en lokalt kirkelig tilsatt.

- Nå er det bestemt at Orgelbau Kuhn skal bygge orgelet. Jeg oppfordrer folk til å være positive, sa Tofte.

Prost Øystein Flø sa i sitt innlegg at orgelsaken ble avgjort i vår da en samlet orgelkomite la ut saken på Doffin. Han oppfordret bygdekvinnelaget til å engasjere seg i det kommende kirkevalget i stedet for å boikotte det slik de gjorde under forrige valg.

Lei seg

En som oppsummerte ønsket om ro og fred i orgelsaken, var tidligere diakon Kirsten Pernille Øie.

- Jeg er veldig sår, trist og lei meg for alt det som har skjedd. Hvorfor så hard tone? Hvorfor er vi så harde mot hverandre og hvorfor er vi så mistenksomme? Når vi går til gudstjeneste, er det ikke strid og splid. Vi har tapt alle sammen, sa Øie.

Da Trønderbladet etter møtet spurte kantor Bjørn Vevang om hva han synes om møtet, svarte han at han ikke ønsket å komme med noen kommentar.

Verken lederen eller nestlederen for fellesrådet hadde anledning til å komme på møtet.

Mange hadde kommet for å høre mer om orgelsaken.