– Det er små tall, men når vi ser økning må vi være ekstra oppmerksomme, sier lensmann Monica Brækken ved Melhus lensmannskontor.

I hele fjor var det 15 trafikkuhell i Melhus, mens det har vært 7 i løpet av årets første måneder.

Mer trafikk

Når påska nå står for døra og etter hvert lysere kvelder, er erfaringa til politiet at flere er ute på veien. Statistikken viser at det ikke er på vinterføre det skjer flest ulykker på E6, men om sommeren.

– Erfaringsvis er det økt aktivitet på veiene med flere ungdommer ute med bil. En av de viktigste oppgavene til politiet er å forebygge og forhindre hendelser, sier Brækken.

Ruskjøring

Ikke bare høy fart kan være en utfordring. Noen av sjåførene er ruset, og det kan være på enten alkohol, narkotika eller tabletter.

Meld fra om mulige ruskjørere, oppfordrer lensmann Monica Brækken og UP-sjef Per Einar Hollum.

– Merk deg bilnummer, biltype og hvor du ser bilen og ring aller helst direkte til politiets operasjonssentral, sier Brækken.

Brækken sier at folk generelt er flinke til å varsle om personer som ikke bør være i trafikken. Noen kan få beskjed om at politiet ikke får fulgt opp meldinga, men uansett bør folk melde fra forklarer Brækken.

Ikke alle blir tatt

– Ruskjøring foregår det ganske mye av på norske veier, og det vet vi fra store veikantkontroller, sier UP-sjef Per Einar Hollum.

Årlig tar politiet 10.000 ruskjørere, men regner med at det daglig skjer 130.000 rusturer.

Utrykningssjefen forteller at politiet ikke klarer å ta alle ruskjørerne. Imidlertid har politiets nye hjelpemiddel, drugtester, ført til at politiet klarer å ta dem som er påvirket av annen rus enn alkohol. Disse kan ha inntatt narkotika som cannabis eller amfetamin eller har en blandingsrus.

– Drugtesteren har vært veldig effektiv, og vi har fått tatt mange ruskjørere, sier Hollum.

8 av 10 ruskjørere avsløres ved at de havner i et trafikkuhell eller oppfører seg mistenkelig i trafikken.

– Andre trafikanter observerer at atferden ikke er adekvat og det er greit at politiet får tips, sier Hollum.

Pakking

UP-sjefen er også opptatt av hvordan folk pakker bilen når de skal ut på påsketur.

– Bilen er gjerne lastet full, og det kan påvirke bilens egenskaper. Hvis du foretar en kraftig oppbremsning for å unngå ei ulykke, kan gjenstander fly gjennom bilen og skade sjåfør og passasjerer.

Dessuten fraråder UP-sjefen sjåfører å gå i gang med hasardiøse forbikjøringer for å spare noen minutter.