Deler av Hovin er uten mobil- og nettilgang, og det opprører innbyggere. I bygda Esphaugen fortviler folk over at det ikke er svært vanskelig å få inn telefonsamtaler eller ringe ut på mobil.

Utrygghet

Konsekvensen er at dersom noen kjører utfor fylkesveien som går gjennom Tømmesdalen, noe som har skjedd flere ganger, er at det ikke er mulig på ulykkesstedet å få tak i hjelp. Alternativet er å få noen til å kjøre til nærmeste område med mobildekning. Den dårlige mobildekninga skaper også problemer i dagliglivet for dem som bor der og har arbeidsplassen i bygda.

Hovin idrettslag er også i et uføre fordi Kvennabakken er uten mobildekning. Trine Svegård, leder for skiavdelinga forteller at det skaper utrygghet fordi det ikke er mulig å få tak i hjelp pr. telefon om noe skjer. Idrettslaget kan ikke arrangere større skirenn, og Svegård peker på at det ikke hjelper å ha hjertestarter om de ikke kan ringe helsepersonell for å få bistand. Skianlegget er hyppig besøkt enten det er allidrett, skirenn for barn eller enkeltpersoner som går alene i skiløypene. En skiløper ble liggende med lårhalsbrudd i mange minusgrader inntil han ble funnet av noen andre som fikk dratt avgårde etter hjelp.

Lenge å vente

Regjeringa har satt av 110 millioner kroner til å bedre bredbånds- og mobildekninga. Fylkeskommunen prioriterer hvilke kommuner som skal få, og Melhus vil ikke få noe de nærmeste årene, opplyser fylkeskoordinator Pål M. Dahlø.

Slik det ser ut nå, kan det gå mange år før Hovin får mobildekning. Det gjelder også andre "hvite" flekker i Melhus.

I stedet oppfordrer Dahlø Melhus kommune til å ta regninga selv eller søke om skjønnsmidler hos staten. Dahlø forteller at fylkeskommunen er klar over problemene på Hovin, og har foreslått at det kan settes opp en basestasjon i grenda Esphaugen. Denne vil trolig koste rundt en million kroner.

Forskuttering

Ordfører Jorid Jagtøyen har forståelse for at hovinsbyggene er frustert slik Trønderbladet skriver om i dagens papiravis. Hun kan ikke love en snarlig løsning, og hun sier at det er flere områder i Melhus som ikke har mobildekning.

Derimot foreslår hun at grender og velforeninger melder inn behov. Så skal rådmannen legge fram saksframlegg for komite for teknikk og miljø som skal foreslå ei prioriteringsliste.

- Vi må vurdere om Melhus skal forskuttere utgiftene til nye basestasjoner. Vi kommer til å søke om statlige skjønnsmidler, sier Jagtøyen.

Fylkeskoordinatoren anbefaler Melhus kommune å plukke ut tre prioriterte områder i Melhus.

- Det kan være at fylkeskommunen inviterer dekningssjefer til Melhus, sier Dahlø.

Når det gjelder mangelfull dekning ved Benna som blir drikkevannskilde for Melhus og Trondheim, vil Melhus kommune sammen med Trondheim kommune søke om skjønnsmidler hos staten for Metrovann-prosjektet for å bedre mobildekninga.

Hvor er senderen?

Fylkeskoordinatoren anbefaler dem som sliter med dårlig mobildekning om å slå av 3G-funksjonen, skift til det selskapet som tilbyr best dekning og viderekoble mobilen til fasttelefon om en har den. På sida finn senderen kan en finne nærmeste basestasjon og hvilke selskaper som deler på denne. På Hovin står det blant annet en sender ved boligfeltet Hovinåsen, og tre telefonselskaper deler på denne. Senderen er ikke sterk nok til å gi signaler til Kvennabakken og beboere i Tømmesdalen.

Etter Trønderbladets oppslag i dagens papiravis, ville Melhus kommune og fylkeskoordinator Pål M. Dahlø fortelle om situasjonen for mobil- og nettilgang. Ordfører Jorid Jagtøyen og virksomhetsleder Geir Wormdal vil nå se på hvilke områder i Melhus det kan være aktuelt å søke om statlige midler for. Dette gjelder også bedre bredbåndtilgang, noe som også er mangelfullt i deler av Melhus.