- Ruslivet var ikke så bra, og jeg hadde lyst å forandre på det, forteller Kent Aune fra Trondheim.

19-åringen kom til Borkny gård på Ler for 3 ½ måned siden, og han har ikke angret på at han sa ja til å komme dit da helseteamet i Trondheim spurte ham om det. Borkny gård tok imot de første elevene i høst, og fra årsskiftet er Borkny gård offisielt i gang. Hovedhuset er omgjort, og det er gjort plass til leiligheter for ansatte gjennom å forlenge kårboligen på gården og ved å bygge et nytt hus på tunet.

Mer verdighet

- Jeg var ikke særlig motivert for å komme hit, men nå anbefaler jeg veldig dette til andre ungdommer. Her er det veldig fint, og det er godt å bli rusfri. Du føler deg mer verdig, sier Kent.

Som 16-åring ble han kastet ut hjemmefra, og han bodde litt hos venner og på Carl Johans stiftelse. Nå ser han optimistisk på framtida, og han planlegger å komme seg i jobb i løpet av den tida han er på Borkny gård.

- Jo lengre tid jeg har vært rusfri, jo mer tid har jeg hatt til å tenke på å gå skole, forteller Kent.

Han synes det er helt greit at det er strenge regler på Borkny gård, og han mener det må til.

Borkny gård har vært i drift i 4 ½ måned, og i starten var tre elever og noen ansatte til stede der. Ansatteleiligheter er straks ferdig, og fire av de ansatte skal bo på gården mens de jobber der. En ansatt til går i turnus. Lars Vanvikmyr er leder, og han jobber primært på dagtid. Når alt er på plass, skal seks elever ha heldøgstilbud på Borkny.

Saniteten eier

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) kjøpte Borkny gård der hovedhuset er fra 1817. Kjøpet skapte uro i lokalsamfunnet, og det ble arrangert en åpen dag der folk kunne komme for å stille spørsmål. Folk var urolige for at ungdommer fra stedet kunne forsyne Ler med narkotika og andre rusmidler, og i formannskapet stemte Fremskrittspartiet imot at et kollektiv skulle tillates der. Gården ble for øvrig solgt av to kommunestyremedlemmer fra nettopp Frp til NKS.

Elevene er i alderen 18-24 år. Alle er tidligere rusavhengige, men de gjennomgår avrusing på Lade behandlingssenter før de kommer til Borkny gård.

På gården skal elevene få inn rutiner som å komme seg opp om morgenen og danne nye nettverk. Vanvikmyr forteller at det er viktig å få dannet rusfrie nettverk slik at de unge ikke faller tilbake til rus igjen etter oppholdet. De får muligheten til å gå på skole ettersom lærere kommer til Borkny gård to ganger i uka. Andre får tilbud om arbeidstrenning, og bedrifter i nærmiljøet blir spurt om praksisplass. Dessuten er det innledet samarbeid med bonde Tor Borten, og vedproduksjon kan være aktuelt i framtida.

FLYTTET INN: Etter kort tid har Kent Aune funnet seg godt til rette på Borkny gård. En av oppgavene er blant annet å hjelpe til på kjøkkenet.