For første gang er det opprettet en nordisk matpris, Embla, som skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Siden 14. mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, og juryarbeidet er nå avsluttet, etter at 38 kandidater er vurdert. Røros skal konkurrere i kategorien «Årets mat-destinasjon». Det er to samarbeidsorganisasjoner som står bak Røros som matsted, nemlig Rørosmat og Destinasjon Røros. I Rørosmat inngår Rørosmeieriet, hvor flere økologiske produsenter i Gauldalen leverer mjølk, samt Hognabrygg i Singsås.

Hognabrygg startet virksomheten i fjor høst, og allerede de to første månedene i drift omsatte de for 600.000 kroner. Kaspasiteten på 70.000 liter i året er allerede sprengt. Hognabrygg har allerede blitt kjent over et stort distrikt.

Øker interessen

Den nordiske matprisen ble etablert for å styrke nordisk matidentitet og matkultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen skal deles ut hvert annet år, og i år er det Danmark som er vertsland for Embla.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. Norges Bondelag har hatt én representant i den norske juryen.

De nordiske vinnerne i sine klasser blir kåret under matfestivalen Copenhagen Cooking den 23.-24. august, av en nordisk jury.

I godt selskap

Alle nominerte er:

  • Årets mathåndverker: Tingvoll ost.

  • Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda.

  • Årets matgründer: North Sea Salt Works.

  • Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo).

  • Årets matformidler: Matmagasinet NORD.

  • Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros.

  • Årets mat til mange: Hurtigruten.

Den norske juryen er enige om hvem som skal representere Norge og konkurrere om den nordiske matprisen Embla i København . Fra venstre: redaktør Anya Seeberg Liaaen, Matmagasinet NORD, leder Lars Petter Bartnes, Norges Bondelag og kokk Even Ramsvik. Foto: Pressefoto