Friluftsforestillinga "12 lod sølv" fikk stående applaus etter premieren lørdag ettermiddag. Publikum fikk oppleve den gripende fortellinga om Anne Olsdatter Moen som går alene over fjellet etter å ha hjulpet til i et bryllup, og så blir voldtatt av en jeger i 1745.

Ble fordømt

Bare matmor Barbro får høre om det som har skjedd for Anne skjønner fort at 1700-tallssamfunnet fordømte kvinner som kom ut for slike ulykker. Anne kommer i "uløkka" og må bekjenne overfor presten at hun ikke vet hvem som er far til datteren. På tinget får hun kraftig kritikk av øvrigheten, og presten tvinger henne til å stå overfor menigheten og si at hun angrer på at hun ikke sa fra om voldtekten med en gang. Først får hun høre at hun vil få ei bot på 12 lod sølv som i den tida tilsvarte verdien av seks kyr. Faren til Anne sier seg villig til å gi henne til en bonde i Singsås for å få bota betalt. Så blir det en lykkelig slutt og Anne får den hun er glad i. Forestillinga er basert på en sann historie.

Pålagt "god" oppførsel

Manusforfatter Brit Inger Granmo Aune sier til Trønderbladet at stykket som er basert på ei bok av Per Gunnar Voll, at stykket har et så alvorlig innhold at hun har lagt inn humor innimellom. Publikum lot hjertelig av dommerens pålegg om at bygdefolket skulle lære seg dannet oppførsel og dans, og ikke danse pols som ifølge dommeren kan lede til omgang som ikke hørte ekteskapet til.

Forestillinga var meget bra og det var gode prestasjoner. Det var lett å forstå innholdet i stykket og alt fløt godt. Aktørene brukte dialekta godt, og det dativspregede språket ble en fin kontrast til det oppstyltede 1700-tallsspråket hos fogd, prest og dommer. Kostymene er også med på å sette tida tilbake til 1745.

I alt tre ganger framføres stykket i løpet av helga, og det var fullt hus på premieren. Omgivelsene var perfekte med gamle seterhus og hesjer, og forestillingene er samtidig med arrangementet Setersmak. Under premieren kom det noen regndråper, men det var ikke verre enn at pubikum glemte dem fordi forestillinga var så gripende. Etter premieren var det utdeling av godord og setermat til blant annet regissør, kostymeansvarlig, koreograf og inspient.

Les også: Hederspris til bonde Johanne Enlid

- I Budala får de til det meste, sa forfatter Per Gunnar Vold i åpningstalen.

Forestillinga starter med bryllupet i Dalsbygda der det er stabbdans.
Bygdefolket ble pålagt å lære seg "sivilisert" dans, og får her opplæring.
Anne går i angst for hva dommen blir. Heldigvis blir hun frikjent, og dommen overbringes av lensmannen (Jacob Winsnes). I midten soknepresten (Per Olav Skjevdal).
Publikum hadde kledd seg godt. Temperaturen falt 10 grader rett før premieren startet.
Emma Ingeberg Rise spilte horn.
Marit Todal, Ingrid Graftås, Margunn Øien, Brit Inger Granmo Aune, Marit Laupstad Solberg, Jorid Endal Bjørnevold og Per Gunnar Voll ble takket for bidagene til å realisere 12 lod sølv.