Skattelister og klager på skatten er slett ikke av ny dato skal en dømme etter årets utgave av «Melhusbyggen» utgitt av Melhus historielag.

Måtte hjelpe banken

Da Norges Bank ble etablert for 200 år siden, ble folk tvunget til å levere inn arvesølvet for å sikre banken en «valutareserve» som sikkerhet for pengeverdien, skriver Oddbjørn Evenshaug i bladet. Hovedkontoret for Norges Bank ble lagt til Trondheim.

For å få inn nok penger, krevde staten inn sølvskatt. Kommunene oppnevnte ligningsmenn, og nå finnes ligningsprotokollen for sølvskatten. Den viser hvem som betalte mest, og hvilke bygder som hadde de mest velholdne.

Folk måtte skrape sammen det de hadde, og selv husmenn måtte betale sølvskatt. Ikke alltid hadde folk norske penger, og en bonde betalte inn en spansk mynt.

Ti på topp-liste

I «Melhusbyggen» framkommer det at det var flest skatteytere i Melhus tinglag, og færrest i Flå.

I snitt betalte hølondingene minst og horgbyggene i snitt mest.

På topp av skattelista for Melhus tronet John Rolvsen Storrønningen, mens Erik Iversen Sundseth var på topp på Hølonda.

Henrik Andersen Nordflå var på topp i Flå tinglag, og Ole Olsen Sørtømme i Horg. Selv husmennene måtte betale sølvskatt.

Årets utgave ble presentert på medlemsmøtet til Melhus historielag, som ble arrangert torsdag kveld på Trøndertun. Signy Ryther Overbye (bildet) er redaktør for bladet.

Les også: Om formuetoppen i Melhus

Les også: Inntektstoppen i dagens Melhus

Signy R. Overbye er redaktør for "Melhusbyggen". Foto: Gunn Heidi Nakrem