Mattilsynet fraråder at Melhus kommune tar med en bestemmelse i kommuneplanen om at grunneiere ved drikkevannskilden Benna skal få gjenoppbygge etter brann.

Uttalelsen kommer i forbindelse med Mattilsynets høringsmerknad til den nye kommuneplanen. Formannskapet har foreslått å ha med en egen bestemmelse om gjenoppbygging etter brann i eiendommer langs Benna og Grøtvatnet.

Mattilsynet mener at det ikke finnes en tilsvarende bestemmelse for Jonsvatnet som er drikkevannskilde for Trondheim og kommende reservevannskilde for Melhus. Om det blir innført en bestemmelse for grunneiere langs Benna og Grøtvatnet, vil det gi ei gunstigere ordning for grunneierne der enn for grunneierne ved Jonsvatnet, mener Mattilsynet. Mattilsynet vil derfor ha vekk formannskapets forslag.

Benna er ennå ikke godkjent som drikkevannskilde, og det er Mattilsynet som bestemmer om klausuleringsbestemmelsene er gode nok til at godkjenning kan gis.

24. april kommer saken om gjenoppbygging etter brann opp i bystyret i Trondheim. Da blir det klart om trondheimspolitikerne godtar at Melhus kommune har en slik bestemmelse. Melhus kommunestyre har vedtatt at grunneiere skal få gjenoppbygge etter brann såfremt gjenoppbygging ikke øker forurensningsfaren.

Advokat Frode Kvernrød har på vegne av sine klienter ved Benna og Grøtvatnet, skrevet i en høringsmerknad til kommuneplanen at grunneierne er svært lettet og fornøyd med at formannskapet har tatt med bestemmelsen om at eksisterende boliger, fritidsboliger og gårdsbruk kan gjenoppbygges etter brann uten søknad.