Den nye planen for bygging av brannstasjon på Moøya innebærer et øvingsområde for brannvesenet like i nærheten av både Europris, nye Coop byggmix og det planlagte bygget med Støren Elkjøp og Bjørgen treningssenter.

– Brannvesenet er ikke avhengige av å ha dette rett ved stasjonen. Dette blir et handelsområde hvor folk ferdes, og da passer det svært dårlig med brenning av biler og andre uromomenter, mener kommunestyrerepresentant Torill Haueng fra Bygdelista i Midtre Gauldal.

Ble for lite

Den opprinnelige planen for ny brannstasjon var å plassere den i første etasje i et felles bygg på enden av dagens Støren Stål, med utleie i andre etasje og nye kontorer for Hugaasgruppen i tredje. Støren Stål er en del av Hugaas entreprenør.

I forbindelse med detaljprosjekteringen viste det seg derimot at uteområdet på den tiltenkte plasseringen ble for lite for brannvesenets behov, både med tanke på oppstillingsplasser, parkeringsmuligheter og adkomst.

Ny plassering

Etter hvert valgte Hugaasgruppen heller å gå inn i et nytt forretningsfellesskap i det kommende bygget med Bjørgen og Elkjøp på Moøya. Behovet for tomteareal ble også større da det ble klart at FIG-gruppen, Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe, skal ha en avdeling i bygget.

Nå vurderes en ny plassering ved avløpsrenseanlegget, en kommunal grunn vis a vis Europris ved krysset med fylkesvegen på Moøya. Den nye planen gjør at kostnadsanslaget på prosjektet økes fra 6.5 millioner til 8.5 millioner kroner.

– Slurvete beregninger

Det var søknaden om to millioner i ekstrabevilgninger som var oppe til behandling i kommunestyret i Midtre Gauldal mandag kveld.

– De har vært slurvete i egne beregninger fra starten av, i og med at de ikke har hatt tilstrekkelig med uteareal. Det er noe malplassert at vi blir pådratt merkostnader fordi interessenten sjøl har gjort et dårlig arbeid, sier Enge, som også reagerer på at Hugaasgruppen fort skiftet beite og gikk for et annet alternativ.

– Det er grunn til å stille spørsmål ved dette.

Øvingsplass ga utslag

Enhetsleder for eiendom og kommunalteknikk i Midtre Gauldal kommune, Stein Strand, mener beskrivelsen fra Enge er bortimot rett, men påpeker at årsaken til kostnadsøkningen i all hovedsak går på at øvingsplassen ikke var med i de opprinnelige planene.

– Der går det med én million kroner kun til tekniske krav. En slik øvingsplass hadde det ikke vært plass til på den opprinnelige tomta. Brannvesenet er også enige i at dette er en bedre løsning, sier han.

– Vi mener vi har presset hardt på kostnadssida, og det er ingen merkostnad knyttet til flytting til ny tomt.

Utsatte saken

Torill Haueng påpekte at brannvesenet selv har vært tydelige på at de ikke har noen problemer med å flytte 1-2 kilometer på seg for å øve.

– Vi kan nok få oss en aha-opplevelse hvis vi slipper til den biten. Vi må prøve å finne et mer skjermet område, mener hun.

Frps Roger Refseth, som selv driver i byggebransjen, kom med en bemerkning om at det også kommer ekstrakostnader fordi bygget nå blir større på grunn av Sivilforsvarets arealer.

Ordfører Erling Lenvik (Ap) var enig både med Haueng og Enge, og foreslo å utsette saken for å få belyst disse spørsmålene til neste møte. Dette ble enstemmig vedtatt.

Bjørn Enge (H) er kritisk til ekstrakostnader ved flytting til ny tomt. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Enhetsleder for eiendom og kommunalteknikk i Midtre Gauldal kommune, Stein Strand, sier merkostnaden på to millioner kroner skyldes at øvingsfeltet ikke var tatt med i de opprinnelige planene. Foto: John Lerli