– På landsbasis er vi den største sammenslutninga av takstmenn under samme tak, sier styreleder og medeier Csaba Tørø som er fra Buvika.

Avdelingskontor

Takstforum har 33 ansatte, og er altså Norges største takseringsforetak. Bedriften ble startet i Trondheim på midten av 1990-tallet, og fikk nye eiere i 2001. Nylig opprettet bedriften avdelingskontor i Melhus.

– Vi har en god del oppdrag oppover Gauldalen, sier Tørø.

Avdelingskontoret bemannes av Rolf Ivar Folstad, som ble ansatt i Takstforum Trøndelag i oktober i fjor. Folstad er utdannet takstmann, og har praktisert som takstmann de siste åtte årene. Han er styremedlem i Norges Takseringsforbund avdeling Sør-Trøndelag.

De andre avdelingskontorene er på Berkåk, Oppdal, Orkanger, Stjørdal og Steinkjer. Rennebu-kontoret tar også oppdrag ned til Hovin og mot Røros.

Stadig mer å gjøre

Oppdragsmengden strømmer på, og Tørø forteller at det har vært nesten femdobling i antall ansatte siden 2001.

– Hovedområdet er tilstandsvurdering ved kjøp og salg, samt del av takseringsvirksomheten knyttet til forsikring, naturskade og innen næringsbygg. Dessuten gir vi verdivurdering av boliger og landbrukseiendommer samt å gi bistand ved skjønn. I tillegg har vi oppdrag knyttet til nybygg, og i forbindelse med booppgjør og tvangsavviklinger, sier Tørø.

Tørø opplyser at de fleste ansatte har bakgrunn som byggmester og noen har tatt teknisk fagskole i tillegg til å inneha Veritas-sertifisering for boligsalgsrapportering. Flere har landbruksutdanning. Sistnevnte kan være hendig siden firmaet har en del oppdrag innenfor landbruk som ved eierskifte og refinansiering.

Hoveddelen av oppdragsmengden er tilstandsrapporter i forbindelse med kjøp og salg av eiendommer.

Tilstandsrapporter

- Det er ikke alltid tilstandsrapporten blir slik huseieren har forventet, men hovedmålet med vår vurdering av eiendommen etter gjennomført befaring er at rapporten vi framlegger, skal gi et så riktig som mulig bilde av bygningas faktiske tilstand på befaringstidspunktet. Det er flere eksempler på at kjøperen ikke får opplyst om boligens reelle tilstand, forklarer Tørø.

Slike situasjoner er ingen tjent med å havne i, sier Tørø.

– Det har vært på tale at det skal være lovpålagt å ha tilstandsrapport, men det ble ikke innført som krav. Markedet har blitt skeptisk til eiendommer som ikke har tilstandsrapport. Oslo henger mest etter, og der er det mer vanlig med verdivurdering, sier Tørø.

Verdivurderte kirke

Det mest spesielle oppdraget Takstforum Trøndelag har hatt, er verdivurdering av ei kirke i Trondheim kommune. Dessuten er Takstforum Trøndelag engasjert av støygruppa på Ørlandet som følge av utvidet aktivitet på Ørland hovedflyplass. Firmaet har også en del oppdrag som gjelder verdifastsettelse og tilstandsvurdering av eiendommer som berøres av veibygging.